Milieuvriendelijk tuinieren in Zepperen

Mensen op leeftijd die hun huis met tuin inruilen voor een kleinere woning… het is ons niet onbekend. Maar deze overgang verloopt vaak moeilijker dan we denken. Een van de dingen die wat gevoeliger ligt bij het vertrek, is zonder twijfel de tuin…

Jarenlang zwoegen, de gezellige zomeravonden, het ravotten met de kinderen… we laten heel wat herinneringen achter als we het tuinpoortje definitief achter ons dicht trekken.

anneliesvanmechelen

Daarom besloot de stad Sint-Truiden het

Dulomiproject

op te starten. Bij dit project stelt de stad moestuintjes ter beschikking die burgers zelf kunnen onderhouden.

Een stuk grasland in de Waterkuilstraat in Zepperen bleek de ideale locatie voor deze buurtmoestuintjes. Zowel de tuiniers als de Stad Sint-Truiden droegen hun steentje bij tot het succesvolle project. Wat in 2004 begon met enkele percelen, groeide uit tot een heus ecologisch volkstuinencomplex. Dankzij de investeringen van de stad beschikt iedere perceelhouder nu over een moestuin van twee hectare. Bovendien krijgt elke eigenaar ook een ruimte ter beschikking waar hij al zijn tuinmateriaal kwijt kan.

De hulp van de Vereniging voor Ecologische Leef - en Teeltwijze (VELT) maakt het mogelijk om groenten te telen zonder gebruik te maken van kunstmeststoffen. Elke perceelhouder krijgt een koude bak ter beschikking waar hij zijn afval in kwijt kan. Deze composthoop dient als de ideale meststof voor de moestuintjes. Bovendien vangen twee regenwatertonnen samen 12.000 liter water op.

Natuurlijk is er iemand nodig die bij dit hele gebeuren een oogje in het zeil houdt. Voorzitter Jean-Pierre Pulinx werpt maar al te graag zijn waakzame blik over de moestuintjes in Zepperen. Hij woont vlak naast het complex en weet dus al geen ander wat er reilt en zeilt. Hij kan zijn dagelijks bezoek aan de perceeltjes maar moeilijk over slaan. Zoals het een goede voorzitter betaamt, slaat hij dan een praatje met de tuiniers en helpt hij hen waar nodig.

Er gebeurt dus niets in het complex, of Jean-Pierre is op de hoogte. Maar er wordt niet enkel getuinierd in de Waterkuilstraat. De ontmoetingsruimte langs het complex is de ideale plaats om gezellige avonden door te brengen in het gezelschap van de buurtbewoners.

Het project is een voorbeeld voor vele steden in Vlaanderen. Het laat mensen toe samen milieuvriendelijk te tuinieren. Na een bezoek aan de moestuintjes in Zepperen merk je dat tuinieren voor deze mensen niet zomaar een hobby is. Voor hen is dit een passie.

Annelies Vanmechelen, Xios


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio