Met vallen en opstaan

Zaterdagmorgen. Terwijl de meesten inwoners van Gruitrode en omstreken pas wakker zijn of nog altijd onder de wol liggen, staan de spelertjes van de eerstejaars duiveltjes van Nevok Gruitrode en HO Molenbeersel klaar op het hoofdterrein van Nevok Gruitrode om te beginnen aan hun voetbalwedstrijd.

dennismoonen

Ook de supporters zijn aanwezig.

Een tiental ouders staat hun kind op deze mooie lentedag aan te moedigen. Een vrouw langs de kant heeft nogal een bezorgde blik. Als ik haar vraag waarom ze zo bezorgd kijkt antwoordt ze: “Ik ben nooit gerust bij een voetbalwedstrijd, ik heb altijd schrik dat mijn kind iets overkomt”.

De scheidsrechter, een jeugdspeler van Gruitrode, fluit de wedstrijd stipt om half elf op gang. De thuisploeg neemt meteen het initiatief en komt al snel op voorsprong. De spelertjes zijn door het dolle heen en rennen allemaal richting de trainster om een ‘high five’ te doen. “Een vast ritueel na elk doelpunt.”, zegt ze. De geel-blauwen blijven de doelpunten aan elkaar rijgen en het ritueel wordt door iedereen gevolgd. “Dit zijn hun snelste spurten van de wedstrijd.”, knipoogt een oude man.

De trainer van de tegenpartij kan hier minder om lachen en vuurt zijn manschappen aan. Maar dit leidt niet tot enig resultaat. De aanmoedigingen van de gedreven coach ten spijt. De man wordt een beetje boos omdat ze zijn richtlijnen niet oppikken. “Zijn die mannen gisteren misschien op stap geweest?”, grijnst hij naar de ouders. Na een tijd komt Molenbeersel beter in de wedstrijd en kunnen ook zij een aantal doelpunten scoren, tot vreugde van de trainer.

Opvallend: Bij Molenbeersel is er geen vast ritueel na een doelpunt. En zo krijgt ook Gruitrode het even moeilijk want de bezoekers herstellen het evenwicht. En zo wordt het een wedstrijd met  vallen en opstaan waarbij beide ploegen incasseren en zelf scoren. De supporters vinden het wel leuk om zien. Maar dan gebeurt er een botsing tussen twee spelers, eentje van de thuisploeg en eentje van de tegenpartij. De speler van Gruitrode komt met de schrik vrij maar de speler van Molenbeersel kan zijn tranen niet bedwingen. De botsing deed duidelijk pijn, gelukkig blijft het bij beide kinderen bij een schrammetje. Het wenende kind moet wel getroost worden door de trainen die hem bij zich pakt. Een paar schouderklopjes volstaan en als zijn mama hem vervolgens nog wat bemoedigende woordjes toespreekt is hij weer klaar voor de strijd.

Even later maakt de scheidsrechter een einde aan deze wedstrijd en eindigt deze partij in een overwinning voor Gruitrode. Alle spelers lijken moe maar voldaan. Een drankje en een chips hebben ze wel verdiend.

Tekst en foto’s: Dennis Moonen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio