Snuffelen op de Tongerse antiekmarkt

Elke zondagvoormiddag maken ongeveer 360 standhouders van de antiekmarkt in Tongeren de grootste van de Benelux. Hiernaast telt Tongeren ook een veertigtal antiekzaken. Zo’n tienduizend schattenjagers uit heel Europa en zelfs de V.S. zakken elke zondag af naar de oudste stad van België.

Jana Brusten, XIOS

Het Romeins verleden van Tongeren vormt de perfecte achtergrond voor de wekelijkse antiek - en brocantemarkt.

Al sinds augustus ‘76 kunnen antiekliefhebbers hun hart ophalen op de Tongerse ‘vlooienmarkt’. De Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, Schierveldstraat, Clarissenstraat, Eburonenhal en de eerste verdieping van parking Julianus worden omgetoverd tot een komen en gaan van snuisteraars. De markt loopt elke zondag van 6 uur tot 13 uur. Natuurlijk luidt hier het spreekwoord ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. De beste koopjes zijn al binnen het uur de deur uit. Op koude winterochtenden schuimen de echte antiekliefhebbers zelfs de markt af met een zaklamp in de hand. Op zoek naar een origineel schilderij, een schitterende kroonluchter of een mooie eiken kast? Je kan het zo gek niet bedenken, of je vindt het ’s zondags terug in Tongeren.

Als er iets is dat Tongeren op de kaart heeft gezet, is het wel de antiekmarkt. In april en mei kregen de Tongenaren zelfs de Thaise kroonprins - en prinses over de vloer. Nochtans heeft het initiatief een grote sprong voorwaarts gemaakt de laatste drie decennia. Het begon allemaal bij een aantal Tongerse cafébazen. Zij zagen wekelijks hoe een antiekmarkt het volk naar Maastricht lokte en besloten dat hun café’s ook een dergelijk lokmiddel konden gebruiken. Af en toe werd een hoopje snuisterijen en schatten te koop gezet voor de deur. Langzaamaan kreeg het initiatief succes en volgden meer en meer Tongerse cafébazen. Anno 2011 krioelt het van de nationaliteiten op de antiekmarkt, maar toch heeft Tongeren nog niets van haar charme verloren. Integendeel, nergens is het gezelliger kuieren tussen kunst, antiek en brocante als in het Limburgs stadje.

Het rijke cultuurhistorisch patrimonium zorgt ervoor dat je bezoek aan Tongeren tevens een boeiende wandeling wordt langs talrijke monumenten en gebouwen. De stad van Ambiorix brengt heden en verleden samen en is met zijn Gallo-Romeinsmuseum de ideale daguitstap voor elke kunst - en antiekliefhebber.

Tekst en foto’s: Jana Brusten, XIOS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio