Air France-KLM knoopt weer aan met winst na recordverlies

Air France-KLM heeft weer winst gemaakt in het gebroken boekjaar 2010-2011 met een nettoresultaat van 613 miljoen euro, terwijl het een jaar daarvoor nog een recordverlies van 1,55 miljard euro optekende. Dat heeft de groep bekendgemaakt.

Air France-KLM schrijft de winst toe aan een meerwaarde van 1,03 miljard euro op Amadeus, het reserveringssysteem dat het voor 15 procent in handen heeft.

belga.be

Voor boekjaar 2011, dat onder voorbehoud van de goedkeuring van de aandeelhouders eindigt op 31 december, rekent de groep op een stijging van het bedrijfsresultaat. In 2010-2011 was er een winst van 122 miljoen euro, het jaar ervoor was er een verlies van 1,28 miljard euro. "Het jaar eindigt positief ondanks alle problemen en moeilijkheden", zei Pierre-Henri Gourgeon, algemeen directeur van de groep. Het luchtverkeer had te kampen met bar winterweer in december, de onrust in de Arabische wereld en Afrika, en de aardbeving in Japan. "Alle strategische initiatieven hebben vruchten afgeworpen of onze verwachtingen zelfs overtroffen." Het gaat vooral om de controle op de capaciteit bij de passagiers- en cargoactiviteiten. De omzet steeg 12,5 procent tot 23,62 miljard euro. AirFrance en KLM vervoerden het afgelopen jaar samen ongeveer 71 miljoen passagiers. Het vrachtvervoer groeide met 2,5 procent.