GIMV boekt vijftien procent meer winst

De Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) heeft het afgelopen boekjaar 15 procent meer nettowinst geboekt dan het jaar daarvoor. Dat meldt de GIMV donderdag.

In het boekjaar van 1 april 2010 tot 31 maart 2011 boekte de GIMV 135,2 miljoen euro nettowinst, tegenover 117,5 miljoen in het vorige boekjaar.

belga.be

De GIMV schrijft dat resultaat voornamelijk toe aan de meerwaarden die gerealiseerd werden op de verkoop van enkele portefeuillebedrijven, goed voor 75,8 miljoen euro. Daarnaast kende ook de rest van de portefeuille een waardestijging, voornamelijk door verbeterde resultaten van ondernemingen en door gestegen beurskoersen van participaties. De niet-gerealiseerde meerwaarden bedroegen 57,8 miljoen euro. Volgens Koen Dejonckheere, gedelegeerd bestuurder van de GIMV, bevestigen de resultaten de blijvende interesse van industriële kopers om overnames te doen met een strategische premie. "Ook onderstrepen ze de operationele verbetering bij tal van onze participaties." De GIMV had in het voorbije boekjaar, rechtstreeks of onrechtstreeks, 171,7 miljoen euro investeringen. Er waren ook voor in totaal 150,6 miljoen euro desinvesteringen. De totale waarde van de portefeuille stond eind maart op 883,8 miljoen euro, een stijging van 24 procent. Het rendement op het eigen vermogen bedroeg 13,2 procent, meer dan het langetermijngemiddelde. De waarde van het eigen vermogen was op het einde van het boekjaar 1.091,4 miljoen euro of 47,09 euro per aandeel. De GIMV stelt voor een dividend uit te keren van 2,45 euro bruto.