Overzomeren

Koning Albert heeft Elio Di Rupo gevraagd een regering te vormen en Di Rupo aanvaardde. Dat betekent dat we voor het eerst sinds de verkiezingen van 13 juni vorig jaar een formateur hebben. Maar daarom nog geen regering.

Met de aanduiding van Di Rupo krijgen zowel Bart De Wever als Elio Di Rupo hun zin.

HBvL.be Het Belang van Limburg

De Wever dringt al weken aan op een echte formateur en echte regeringsonderhandelingen over zowel de staatshervorming als de sociaaleconomische dossiers. Die is er nu na 337 dagen. Ook Di Rupo krijgt zijn zin. Hij wilde wel formateur worden, maar zich niet binden aan een coalitie. In de mededeling van het paleis wordt daar met geen woord over gerept.

Zijn we hiermee opgeschoten? Dat is nog maar de vraag. Op de RTBf wist men gisterenavond - nog voor Elio Di Rupo had aanvaard - immers al te melden dat de formateur eerst een nota wil schrijven die hij vervolgens aan de negen partijen zal voorleggen. Op basis van die nota kunnen ze beslissen of ze al dan niet deelnemen aan de echte regeringsonderhandelingen. Het betekent dat Elio Di Rupo in een eerste fase eerder informateur dan formateur zal zijn. De keuze van een coalitie wordt uitgesteld.

Di Rupo kan die keuze uitstellen omdat CD&V en in iets mindere mate Open Vld afgelopen weekend niet ingingen op het aanbod van Bart De Wever om samen de Vlaamse as van de nieuwe regering te vormen. Bij de sp.a mogen ze blijven hopen. Overigens, bij de sp.a schreeuwden ze gisteren moord en brand dat Bart De Wever eerst een coalitie kiest en pas daarna wil onderhandelen.

Vreemd. In 2009 bij de vorming van de Vlaamse regering deed Bart De Wever net hetzelfde en toen was dat geen probleem, de sp.a was er bij. Ook goed om weten, de sp.a heeft in Limburg al heel wat coalitieakkoorden gesloten voor na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. En hier moet er nog gestemd worden.

Ook inhoudelijk zijn we nog ver van huis. Di Rupo zegde ‘neen’ tegen de nota Vande Lanotte en ‘neen’ tegen de nota Beke. Die waren een minimum minimorum voor de N-VA. De kans dat de N-VA verplicht zal zijn om ‘neen’ te zeggen tegen de nota Di Rupo, is nu al zeer groot. Maar misschien is dat juist de bedoeling, de N-VA er af rijden. In dat geval zullen CD&V en Open Vld moeten beslissen wat ze doen. Iets wat ook het geval is mocht het Di Rupo vooral te doen zijn om deze regering weer in het zadel te brengen.

We hebben een formateur. Een regering is voor later, véél later. Het enige waar we nu zeker van zijn, is dat we overzomeren.

Eric Donckier