Adieu Dominique

Een ongecontroleerde opstoot van libido komt de Franse socialist Dominique Strauss-Kahn duur te staan. Zaterdagmiddag, even voor zijn vertrek naar Parijs, stapt Strauss-Kahn poedelnaakt uit de badkamer van zijn dure suite in het New Yorkse Sofitel en vergrijpt zich aan een 32-jarig kamermeisje dat de kamer een beurt wilde geven. DSK, zoals de Fransen hem gemeenzaam noemen, dwong de jonge vrouw op bed en eiste orale seks.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Na een korte worsteling kon de kamermeid zich bevrijden, waarop hotelbedienden de politie verwittigden. Enkele minuten voor zijn vertrek werd Strauss-Kahn door de politie uit een Air France-toestel geplukt en overgebracht naar de gevangenis.

Hoewel het vermoeden van onschuld een heilig principe is, kunnen we nu al voorspellen dat Dominique Strauss-Kahn een kruis kan maken over zijn verdere carrière, tenzij als het onderwerp van bedenkelijke grapjes die gisteren al de ronde deden (zoals ‘meneer dertig centimeter’ of ‘the penetrator’).

Enkele jaren geleden kwam Strauss-Kahn, die voor de derde keer in het huwelijksbootje stapte met de tv-ster Anne Sinclair, al in het nieuws met zijn amoureuze escapades. Hij catalogeerde een relatie met een ondergeschikte bij het Internationaal Monetair Fonds, waar hij directeur-generaal is, als “een beoordelingssfout”. Dat foute oordeel werd DSK toen vergeven.

Nu zal hij er niet zo makkelijk van afkomen. Waar is toch de tijd dat François Mitterrand vragen over zijn buitenechtelijke dochter kon afdoen met de kwinkslag ‘Et alors?’

Wat is dat toch met mannen aan de top die hun rits niet kunnen dichthouden en die geloven dat geld en macht vrijbrieven zijn om op alles te springen wat een rok draagt?

DSK had alles mee. Telg uit een joods geslacht, verschillende keren minister in socialistische kabinetten en sinds 2007 directeur- generaal van het Internationaal Monetair Fonds, dat onder meer steun verleent aan landen in financiële problemen. Heel erg ‘gauche caviar’ ook, met dure maatpakken en onbetaalbare huizen in Parijs, Marrakesh en Washington.

DSK maakte zich naar verluidt op om volgend jaar president Nicholas Sarkozy op te volgen. Maandenlang voerde hij de opiniepeilingen aan, tot onthullingen over zijn levensstijl aan de voorsprong begonnen te knabbelen. Met zijn onbezonnen daad heeft Strauss-Kahn de kaarten voor de Franse presidentsverkiezingen volledig herschud. En het zou niemand verwonderen als de extreemrechtse Marine Le Pen hierdoor de beste troeven in handen krijgt.

Roger Huisman