Werelddag Tai Chi in Hasselt

Wereldtaichidag wordt jaarlijks gevierd op de laatste zaterdag van april en heeft als doel de wereldvrede te bevorderen. Om 10u00 start men in het verre Oosten gedurende wat meer dan  een uur met de beoefening van Tai Chi Chuan , waarna de volgende tijdszone ook weer start. Op deze wijze oefent men op 24 uur de wereld rond.

De lessen (1,5 uur) bestaan uit drie delen:

Christine

- energetische relaxatie- of ontspanningsoefeningen gebaseerd op dezelfde principes als de Tai Chi;

- Chi Kung ( Qi Gong) dit zijn staande of bewegende meditatie-oefeningen;

- het stap voor stap aanleren van de vorm of kata. Meer specifiek handelt het bij de Yangstijl om een zeer oude en traditionele stijl van 105 bewegingen.

- later in het leerproces bestaat de mogelijkheid om de vorm met het zwaard of de waaier aan te leren.

Tai Chi Chuan is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst die haar oorsprong vindt in de Shaolintempels waar Tai Chi Chuan ontstaan is, beoefend  en verfijnd werd door monniken. De oorspronkelijke bron ligt mede in de  martiale- of gevechtskunsten. Uiterlijk kenmerkt Tai Chi Chuan  zich door zachte, soepele, vloeiende en ronde bewegingen die ogenschijnlijk zonder enige moeite worden uitgevoerd.  Deze bewegingen worden aanvankelijk alleen, zonder tegenstander geoefend. Later worden er wel oefeningen voorzien per twee om de juistheid van de houdingen en bewegingen te testen via o.a. de pushing hands of duwende handen.

Tevens is Tai Chi Chuan werkzaam via de energie (Chi ) en de energiekanalen (meridianen) die in de Oosterse geneeskunde o.a. acupunctuur gebruikt worden om ziektes te genezen (energetisch evenwicht herstellen). Een andere interessante invalshoek is deze van de vijf elementen, nl. aarde, metaal, water, hout en vuur. Deze manifesteren zich in de bewegingen in het lichaam telkens met hun specifieke eigenheid. Door zijn karakter ontspant Tai Chi Chuan en brengt jong en oud, man en vrouw in balans.

De naam van onze school nl. Tian Dao Wu Shu betekent letterlijk : “de hemelse weg van de martiale kunst”  en verwijst naar de unieke persoonlijke weg en ontwikkeling, de energetische verfijning en naar het martiale karakter van Tai Chi Chuan.

Voor meer inlichtingen:  Jan Hens,   tel.  011 / 21.10.17 of  jan.hens1@skynet.be

Meer foto’s vindt U hier.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio