Mutoh wil 74 bedienden en 50 arbeiders ontslaan in Oostende

De directie van het Japanse bedrijf Mutoh, dat hoogtechnologische machines produceert, heeft op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het in haar vestiging in Oostende 74 bedienden en 50 arbeiders wil ontslaan vanwege een herstructurering. Het bedrijf zal haar productie centraliseren in Japan.

belga.be

Dat meldt secretaris Marc Vandenberghe van ACV Metea. De lokale directie heeft volgens de vakbonden beloofd de Japanse leiding te overtuigen om het plan te herzien.

Bij Mutoh in Oostende worden hoogtechnologische apparaten gemaakt zoals plotters en snijmachines. "Uit de cijfers blijkt dat 40 procent van de omzet in Oostende wordt gerealiseerd en dat er noch een probleem is met de productiviteit, noch met de loonkosten", zegt Marc Vandenberghe. "De top wil echter de productie in Japan centraliseren. In Oostende zou dan alleen een afdeling voor research, verkoop en ondersteuning behouden blijven. Die kan volgens de plannen nog aan 45 personen werk verschaffen." De vakbond is niet verrast dat er een herstructurering komt. Maar volgens Vandenberghe is ze net als de directie geschrokken van de omvang. "We gaan dinsdag de informatie- en consultatieronde van de wet-Renault opstarten", zegt Vandenberghe. "We hopen daarbij de Japanse leiding te overtuigen om haar plannen bij te sturen. Ook de lokale directie in Oostende zou nog enkele mogelijkheden uitwerken."