Portugese economie zinkt in een diepere recessie dan verwacht

De Portugese economie zit officieel in een recessie: in het eerste kwartaal is het bbp 0,7 procent gekrompen, nadat het eerdere trimester 0,6 procent was gekrompen. Dat maakte het Nationaal Instituut van de Statistiek (Ine) bekend.

Economisten hadden de nieuwe verzwakking zien aankomen als gevolg van de besparingsmaatregelen die in januari genomen werden.

belga.be

De regering wou met die maatregelen het begrotingstekort van 2010 terugschroeven, dat 9,1 procent van het bbp bedroeg. In 2009 bedroeg het tekort nog 10 procent. De voorlopige resultaten van het Ine vallen niettemin slechter uit dan de verwachtingen van analisten. Zij rekenden op een beperkte krimp van 0,3 procent in het eerste trimester, of zelfs een stagnatie. Portugal zinkt dus weer in een recessie, nadat het eind 2009 pas opnieuw met groei aangeknoopt had. De nieuwe besparingsmaatregelen, die Portugal begin deze maand onderhandelde met de EU en het IMF, zijn zelfs nog van kracht. In ruil voor de maatregelen krijgt Portugal financiële hulp van 78 miljard euro.