Overeenkomst Spyker en Hawtai geschrapt

Autofabrikant Spyker heeft de overeenkomst voor een strategische samenwerking met de Chinese Hawtai Motor Group die op 3 mei werd ondertekend, geschrapt.

Bestuursvoorzitter Victor Muller wilde geen commentaar geven op het afketsen. Spyker en Hawtai blijven wel in gesprek en kunnen alsnog tot een akkoord komen.

belga.be

De overeenkomst met Hawtai was afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder toestemming van diverse belanghebbenden. Het Chinese bedrijf is er niet in geslaagd aan die voorwaarden te voldoen. De Chinezen zouden 150 miljoen euro investeren in Spyker, het moederbedrijf van het Zweedse Saab. Hawtai zou voor 120 miljoen euro een belang van 29,9 procent krijgen in Spyker. De resterende 30 miljoen euro was bedoeld als lening. Spyker wilde met de kapitaalinjectie de productie bij Saab hervatten, die ligt al weken stil vanwege betalingsproblemen met toeleveranciers. Spyker verklaarde samen met Saab Automobile te blijven werken aan financiering voor de korte en de middellange termijn. Ook wordt gekeken naar een technologische samenwerking met verscheidene (strategische) Chinese bedrijven.