Nucleaire rente

Febeliec, de federatie van grootverbruikers van elektriciteit en gas, heeft gisteren de discussie over de nucleaire rente - de overwinsten die elektriciteitsproducenten Electrabel en in mindere mate SPE Luminus maken doordat ze stroom produceren met afgeschreven kerncentrales - op scherp gesteld.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Nadat producent Electrabel en de controle-instantie CREG in ruzie gevallen waren over het jaarlijkse bedrag van die nucleaire rente, had de ontslagnemende regering aan de Nationale Bank gevraagd om als objectieve derde het bedrag te bepalen. Op zich al een vreemde beslissing. Waarom de Nationale Bank inschakelen als je met de CREG een specifieke controle-instantie hebt? Maar de leiding van de CREG gedroeg zich de voorbije maanden zo militant anti-Electrabel, dat er twijfel gerezen was over de objectiviteit van de controleur.

Die twijfel leek gerechtvaardigd toen de Nationale Bank met haar berekeningen uitkwam op een nucleaire rente van 800 tot 950 miljoen per jaar, dicht bij het cijfer dat Electrabel zelf naar voor schuift, en mijlenver verwijderd van de 1,7 miljard nucleaire rente die de elektriciteitsproducenten verdienen volgens de CREG. De nogal furieuze reactie van de CREG-directie op de cijfers van de Nationale Bank bevestigde de indruk dat de CREG een kruistocht voerde en niet helemaal objectief was.

Maar nu zeggen de grootverbruikers van elektriciteit dat het de CREG is die gelijk heeft. Volgens Febeliec berekent de Nationale Bank de productieprijs wel correct maar slaat ze de bal ver mis voor de verkoopprijs. En aangezien Febeliec de grootverbruikers verenigt die die prijs moeten betalen, mag aangenomen worden dat ze daar weten waarover ze het hebben. Al is het wel bevreemdend dat de Nationale Bank, waarvan we aannemen dat er ook verstandige mensen werken, er zo ver naast zou zitten.

De nieuwe bijdrage van Febeliec in het debat maakt de taak van de regering, die de knoop zal moeten doorhakken over de nucleaire rente en de bijhorende belasting, er niet makkelijker op. Van de oorspronkelijke doelstelling om de discussie te laten objectiveren door de Nationale Bank blijft immers niets meer overeind. De ontslagnemende ministers zullen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, goed wetende dat Electrabel alle mogelijke middelen zal aanwenden om aan een hogere heffing te ontkomen.

Voor de ‘kleinverbruikers’ zoals u en ik is het een schrale troost dat elke euro dat de nucleaire rente, en dus ook de heffing stijgt, er een minder is die we zelf zullen moeten bijpassen in het begrotingstekort.

Luc Standaert