Valse profeet

Is de wereld sinds gisteren veiliger geworden? Is de dood van Osama Bin Laden een zware klap voor de terroristen, die zich tot Al-Qaida rekenen?

Een opdoffer, een psychologische klap misschien wel maar anderzijds ook een impuls om nog eens uit te halen bij wijze van vergelding.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Vandaar de oproep tot extra waakzaamheid, vooral voor de Amerikanen die gisteren met hun vreugdedansen nog eens demonstreerden hoe diep ze in 2001 getraumatiseerd werden door 9/11.

Osama Bin Laden was eigenlijk een tragische figuur, een product van de Koude Oorlog nog. Hij en zijn medestanders werden misbruikt, onder meer door de Amerikaanse geheime dienst CIA, om in Afghanistan het ‘Rode Gevaar’ in te dijken. Om de Russen te dwarsbomen in Centraal-Azië werden ze verwend met wapens en dollars. De vrienden van Osama leerden er . in de schaduw van de Hindoekoesj alle terroristentrucs. En daarna keerden ze zich tegen hun voormalige weldoeners en verpestten jarenlang de relaties tussen de islam en het westen.

De liquidatie van Bin Laden in zijn villa tussen de aardappelvelden van Abbottabad is een opsteker voor de Amerikanen en een politiek pluspunt voor president Obama die zich afgelopen week nog moest beklagen over de onbenulligheden waarmee Donald Trump en andere radeloze Republikeinen hem kwellen.

Het is een merkwaardig toeval dat Bin Laden geliquideerd wordt terwijl iedere dag in het Midden- Oosten zijn ongelijk bewezen wordt door vele tienduizenden betogers die gewoon meer vrijheid en werk eisen. Voor de jeugd van Tunesië, Egypte, Jemen, Bahrein, Oman en Syrië is Al-Qaida’s boodschap of Bin Ladens archaïsche visie op religie en maatschappij absoluut niet relevant.

Enkele salafistische groepjes proberen wel aansluiting te vinden bij het volksoproer, wat de wankelende dictators de kans geeft de onrust in hun land toe te schrijven aan het gewroet van Al-Qaida.

Maar Al-Qaida voert een achterhoedegevecht. De jonge Arabieren laten zich niet opjutten of radicaliseren door het gedram van Bin Laden of zijn rechterhand de Egyptenaar Al-Zawahiri, die voorlopig de dans ontsprongen is.

Zij hebben een andere weg naar de vrijheid gekozen: ze strijden zonder bomgordels en zonder bomauto’s voor meer mensenrechten. De demonstranten van Tunis, Caïro, Benghazi, Bahrein en Damascus hebben zich niet laten inspireren door een murmelende onheilsprofeet maar door een jonge Tunesische groentenverkoper die zichzelf opofferde.

Robert Capiot