Aantal faillissementen in april afgenomen tot pre-crisisniveau

De voorbije maand zijn in België 767 bedrijven over de kop gegaan, een daling met 4,72 procent ten opzichte van de maand april in 2010 (805), en ook een lager cijfer dan in april 2009 (796).

Vlaanderen en Wallonië laten forse dalingen optekenen, terwijl het aantal faillissementen in Brussel met de helft toenam.

belga.be

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar noteerde handelsinformatiekantoor Graydon 3.478 faillissementen in ons land, een toename met 0,14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterkste daling in april was voor rekening van Vlaanderen. Het aantal bedrijven dat er in april over de kop ging daalde met 21 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, tot 358. In het Waalse gewest werden 200 bedrijven failliet verklaard: een daling met 10 procent. De Brusselse handelsrechtbanken spraken in april 209 faillissementen uit, wat dan weer een stijging met de helft (+53 procent) betekent ten opzichte van april 2010. In april kwamen 1.761 jobs op de helling te staan als gevolg van het faillissement van de werkgever. Graydon telde in april opnieuw twee faillissementen bij bedrijven die meer dan 100 mensen tewerk stelden (Leaf Business Belgium uit Luik en United Depots Belgium uit Antwerpen), wat het voorlopige jaartotaal op 6 cases brengt: evenveel als over het volledige jaar 2010. Graydon merkte de afgelopen maanden een duidelijke stijging van het aantal faillissementen binnen de horecasector en die van de detailhandel.