Werkgelegenheid in Zaventem

Als Vlaams minister van Werkgelegenheid wil ik reageren op de berichtgeving in de media over de openstaande vacatures op de luchthaven van Zaventem.

Renaat landuyt - Brussel

Volgens deze berichten zouden 300 à 400 vacatures niet ingevuld zijn. Uit onderzoek van de VDAB blijkt dat deze vacatures niet gekend zijn. Zo is er in het artikel sprake van 40 jobs bij DHL; bij de VDAB zijn enkel 7 vacatures aangemeld. Bij SN Brussels Airlines is er sprake van 20 jobs, hoewel ook hier slechts 4 vacatures aangemeld zijn bij de VDAB. De luchtvaartmaatschappij Virgin Express maakt melding van 20 vacatures; bij de VDAB zijn geen vacatures bekend.

Ik betwist niet dat technische jobs en nachtwerk moeilijk invulbaar zijn en wijs nogmaals op het grote belang van opleidingen binnen de bedrijven zelf.

Ik betreur dan ook de sfeerschepping alsof heel wat werkzoekenden niet actief op zoek zijn naar werk en de VDAB geen werk maakt van een snelle toeleiding tot de arbeidsmarkt .

Ik roep dan ook deze bedrijven op om systematisch alle vacatures kenbaar te maken aan de VDAB en tegelijkertijd bij moeilijk invulbare jobs de nodige opleiding te verzorgen samen met de Vlaamse overheid.

Meer over Zonhoven