U loopt niet warm voor het WK

Print

U loopt niet warm voor een wereldkampioenschap voetbal in België en Nederland. Zoveel is duidelijk na onze enquête.

Eén op de twee Belgen wil het WK in 2018 in Nederland en België. Slechts één op de twee. Een cijfer dat nog lager ligt als we puur naar Vlaanderen kijken. Daar geeft 43 procent aan positief te staan tegenover een WK in ons land, een cijfer dat vergelijkbaar is voor het gevoel in Limburg waar 42 procent van de mensen ‘ja’ zegt. Dan is het enthousiasme in Wallonië groter, daar spreken 6 op de 10 mensen zich uit voor het WK.


Het nieuws leverde op onze website meteen scherpe reacties op van de tegenstanders. We hadden het niet anders verwacht. Vooral het feit dat 33 euro van het belastinggeld van iedere Belg moet dienen om de organisatie te helpen bekostigen, schiet in het verkeerde keelgat. Maar heeft u zich al eens afgevraagd hoe- veel van uw belastinggeld gebruikt wordt om pakweg kogels voor het Belgisch leger aan te schaffen? Een veelgehoorde kritiek is dat alle mensen moeten betalen voor voetbal, iets waar niet iedereen warm voor loopt. Maar heeft iedereen interesse in cultuur? En gaat ook daar niet ieder jaar een vette cheque naartoe? Toegegeven: vergelijken is moeilijk en misschien zelfs kort door de bocht. Van mij mag iedereen zijn deel van de koek krijgen, maar dus ook de organisatie van een WK. Mijn 33 euro ligt klaar.


Ja, ik ben een liefhebber van het spelletje. Maar vooral, wat een verrijking zou de organisatie van het WK kunnen zijn? Dat het evenement opbrengt en voor werkgelegenheid zal zorgen, staat vast. Als landen er hun broek aan zouden scheuren, stonden er niet zoveel klaar om te organiseren. En zelfs los van het financiële: een maand lang zakken mensen van overal af naar ons land. Elk met hun gewoontes en hun cultuur. Ook dat is verrijkend. De overheid investeert aardig wat euro’s om het imago van ons land op te krikken in de rest van de wereld. Met de organisatie van een - geslaagd - WK kunnen ze zich die kost besparen.


Een wereldkampioenschap zal ons voetbal trouwens goed doen. Net dat kan donderdag de beslissing in ons voordeel doen uitvallen. Als de FIFA echt begaan is met het voetbal in de wereld, stemmen ze op ons omdat we met twee landen zijn die een boost kunnen gebruiken. Het voetbal bij onze concurrenten Spanje/Portugal, Engeland en Rusland heeft dat niet nodig. Helaas is de FIFA geen liefdadigheidsinstelling en telt vooral het cijfer ‘verwachte opbrengst’. Slechts de helft van de Belgen wil het WK in ons land, wellicht gaat niemand het krijgen.

Geert Stroobants