ZONhovense ZONdag

Print
Zonhoven -

Wat kan je doen op een ’saaie’ zondag? In Zonhoven kan je van alles doen!

Op het dorpsplein (1) is er elke week de zondagsmarkt. Ideaal om ’s morgens een wandeling te doen met het hele gezin, zo heb je dan nog eens samen iets gedaan.

Tien jaar geleden, op zondag 15 maart 1999, vond in Zonhoven (2) de allereerste wekelijkse zondagsmarkt plaats. De markt start om 8 uur en eindigt rond 13 uur. Door de week wordt het dorpsplein gebruikt als parkeerplaats. Zaterdagavond (3) worden er overal bordjes geplaatst, zodat het tegen zondagmorgen ontruimd is voor de marktkramers.

De zondagsmarkt is niet enkel een uitstapje op zondag voor de bezoekers, (4) maar als handelaar kan je ook je eigen producten en goederen verkopen. Dit is een uitzonderlijke kans voor diegenen die een zaakje hebben en/of extra willen bijverdienen. Om te kunnen verkopen op de markt moet je je natuurlijk eerst inschrijven. Dit kan je doen door een schriftelijk aangetekend aanvraag te doen aan het college van burgemeester en schepenen in Zonhoven.

In die aanvraag moeten de volgende gegevens vermeld worden: naam, adres, telefoonnummer van de aanvrager, aard en nauwkeurige omschrijving van het te koop aangeboden product, het nummer van de kaart voor het uitoefenen van ambulante activiteiten, het inschrijvingsnummer in het handelsregister, het BTW-nummer, het aantal meters dat de aanvrager wil innemen, het gebruik van kraam of wagen, al of niet elektriciteit gewenst, enz…

Marktverkoop is ambulante handel. Dit wil zeggen: het verkopen van goederen op de openbare markten en/of op de openbare weg. Als je ambulante handel wilt drijven, met andere woorden, op de markt wil verkopen, moet je dus eerst een kaart voor ambulante handel of leurkaart aanvragen bij het ondernemersloket. Er bestaan twee soorten leurkaarten: hoofdleurkaarten zijn voor de handelaar zelf en hulpleurkaarten voor de helper van de zelfstandige.

Elke zondagochtend kan je in hartje Zonhoven genieten van de gezellige zondagsmarkt. Je kan er rustig wandelen tussen de kraampjes van om en bij de 80 marktkramers. Je vindt er allerhande artikelen, gaande van kleding over voeding tot huishoudproducten (5) en noem maar op. Er is voor ieder wat wils!

Emine Mavili, Xios


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio