Gloeiend erbij!

Print
Neerpelt -

Wij willen ook nog eens wild doen! Zo begon de enthousiaste leidingsploeg van de jonggidsen Boseind hun takraad. Bij alle scoutsgroepen van het kleine België tot het grote Zuid-Afrika luidt het jaarthema ‘gloeiend erbij!’. Dus besliste de jonggidsenleiding er ook nog eens gloeiend bij te zijn.

Normaal ben je als leiding bij een activiteit passief in het spel. Je moedigt de kinderen wel enthousiast aan en je coördineert de groep, maar zelf speel je niet mee. Behalve dan bij de volgende activiteit van de jogi’s, zo besliste de leiding standvast. Twee weken geleden was het takraad voor deze activiteit. Het regende buiten en er was een snijdende, koude wind. Binnen zaten vier meiden gezellig wat te lachen en de volgende activiteit voor te bereiden. ‘Leden tegen leiding’, zo zou de activiteit heten. Simpel maar sterk.

Het belangrijkste doel van Scouting is het leren zelfstandig worden door avontuurlijke uitdagingen in de natuur. Daarbij leren ze ook samen te werken en leiding te geven. De scouts leert door interesse in plaats van competitie. Dit allemaal wordt aangeleerd in de vorm van een aantrekkelijk spel.

Op het programma staan verschillende spetterende spelletjes. Zowel rustige als actieve. Als eerste staat er vlaggenroof op de planning, maar de ‘vlag’ is een van de deelnemers (1). Trekken, sleuren en lachen verzekerd. Als het groepje waarin geen leiding zat won, moest er een leidster de vlag zijn. Geloof me, geen evident taakje! Het volgende spel is ‘gespleten spleet’ (2,3). Hierbij moet er 1 persoon in het midden van een veld gaan staan met de benen gespreid. Een paar meter tegenover deze persoon staat de rest van de groep.

Het doel van dit spel is dat je zeker niet als laatste onder die persoon zijn gespreide benen door komt, want dan moet je voor die persoon gaan staan. Op het einde van het spel staan er dus heel wat mensen in het midden waar de resterende groep onderdoor moet. Het is erg beangstigend als je als eerste in de rij staat want je ziet een massa mensen op je afkomen. Kicken!

Nog verschillende leuke spelletjes volgen tot ze nood hebben aan een beetje rust. Binnen gaan ze gezellig en knus tegen mekaar zitten rond de grote houten tafel (4). Een leidster zondert zich af in de keuken om de ‘big surprise’ te gaan bereiden. De jogi’s hebben wel een verrassing verdiend nadat ze hadden bewezen dat ze hun mannetje konden staan tegenover hun sterke leiding. Klassiekers zoals telefoontje (5), doorfluistertje, billenklets en ‘ik ga op reis en ik neem mee … ‘ passeerden de revue. Ze sluiten af met de grote favoriet ‘weerwolven’, samen met lekkere verse pudding die we allemaal samen rechtstreeks uit de grote kookpot smullen.

Stefanie Paesen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio