De schutterij: een eeuwenoude traditie

Print

De schutterij: een eeuwenoude traditie

As -

“De allereerste schutterij van As werd opgericht in 1644,” zegt voorzitter Bjorn Ulenaers. “Ze werd heropgericht in 1957 en telt nu 35 leden tussen de 8 en 88 jaar.”

Je kunt bij de schutterij terecht… als je wilt leren hoe je in de fanfare moet drummen.

Er worden elke donderdag repetities gehouden ter voorbereiding van de straatoptredens in de zomer. Natuurlijk wordt er ook geschoten in deze vereniging. In de winter wordt er elke donderdag binnen geoefend met een windbuks. In de zomer is dit elke zaterdag met een buks, die veel groter is dan een windbuks. Er wordt dan buiten geschoten op een doel dat 16 meter hoog hangt. De kogels die de schutterij gebruikt, worden zelf gemaakt uit lood met een machine die de schutterij beschikbaar heeft.

De schutterij van As organiseert een keer per maand een wedstrijd tussen de leden onderling. Daarnaast worden een achttal keer per jaar wedstrijden gehouden met andere schutterijen. En er is natuurlijk ook het jaarlijkse  OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest). Dan komen er ongeveer 160 verenigingen samen bij de winnaar van de vorige editie. Deze 160 verenigingen zijn goed voor zo een 40.000 à 50.000 personen.

Nog een belangrijke wedstrijd die de schutterij organiseert, is het koningschieten. Dan probeert ieder lid van de vereniging om de beurt een vierkante kleivogel af te schieten. Wie wint, mag zich een jaar lang koning noemen . Als je drie keer op rij koning kunt worden, krijg je een hogere titel, namelijk keizer.

Alle leden van de schutterij hopen dat ze deze traditie nog vele jaren kunnen voortzetten.

Voor meer informatie kan je ook terecht op de website: http://www.schutterij-as.be

Milena Bejinha


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio