Rubberprijs op recordniveau

Print
Rubber was nooit duurder. Op de grondstoffenmarkt in Kuala Lumpur steeg de prijs van een kilogram rubber vrijdag tot 3,94 dollar, een record sinds het ontstaan van de SMR (Standard Malaysian Rubber) in 1972.

De oplopende prijs wordt door analisten verklaard door de sterke vraag van de Chinese auto-industrie en de productiedaling als gevolg van weersomstandigheden in het zuidoosten van Azië.

In december 2008, toen de financiële crisis wereldwijd toesloeg, waren de noteringen gedaald tot 1,12 dollar per kilogram rubber. Experten voorspellen stijgende prijzen tot het einde van het jaar. Door het meteorologisch fenomeen 'el nina' is het veel vochtiger in Indonesië, Maleisië en Thaïland. De regens beïnvloeden het vergaren van de latex, hoofdzakelijk handenarbeid in de regio. Maleisië, Indonesië, Thaïland en Vietnam produceren zowat drie kwart van de natuurlijke rubber en staan in voor 93 pct van de werelduitvoer. Ook India is een belangrijke producent. Verder is er de bijzonder sterk groeiende automobielindustrie, en bijgevolg een grote vraag naar autobanden, in China maar ook uit India, aldus een analist in Singapore.