Lars van Rode: van een droom naar de hel… en terug

Print

Lars van Rode: van een droom naar de hel… en terug

Lummen -

Een bewogen leven, zo kan je dat van Lars van Rode nu al noemen. Hij was meer dan succesvol en had alles waar een twintiger maar van zou kunnen dromen.  Hij had nog maar pas zijn diploma op zak en werkte aan een zeer geslaagde carrière als model, waarbij hij een tijdlang fungeerde als boegbeeld voor de affichecampagne van het PHL.

“‘Het leek wel of alles wat ik aanraakte in goud veranderde,” zegt hij. Maar op 16 juli 2004 sloeg het noodlot toe. Tijdens  zijn vakantiejob werd hij aangereden door een heftruck, waardoor zijn linkerbeen tot aan de knie geamputeerd moest worden. Een zware klap, niet alleen voor hem maar ook voor zijn omgeving. Zijn thuis was niet langer in Lummen, maar  het revalidatiecentrum in Pellenberg waar hij uiteindelijk 2,5 jaar verbleef.

Wanneer ik naar zijn verhaal luister, sta ik versteld van zijn positieve ingesteldheid en gedrevenheid. Ondanks al de tegenslagen die hij heeft moeten verwerken, staan zijn leven en carrière toch weer op de rails. Vandaag de dag is hij schepen van communicatie en verkeer in Lummen. Deze rol vertolkt hij met een enthousiasme zoals ik het nog maar zelden zag.

Mede door zijn inzet, heeft hij net een project gerealiseerd:  het aanleggen van een moto-parking op het gemeenteplein in Lummen.

Boodschap

Naast zijn rol als schepen, vervult hij ook nog andere taken. Hij zet het leed van de aflopen jaren om in positieve dingen. Zo geeft hij voordrachten in bedrijven over het belang van veiligheid op het werk. “Mensen zijn er immuun voor geworden,” zegt hij. “Je ziet elke dag beelden op het nieuws over de meest erge ongevallen en toch denken de meeste mensen ‘Mij overkomt zoiets niet’. Maar het kan iedereen overkomen en daar is niet meer dan één seconde voor nodig”.

Door zijn verhaal te brengen, hoopt hij bij een groot publiek de aandacht te trekken en mensen te stimuleren om bewust met veiligheid om te gaan en telkens weer rekening te houden met de mogelijke risico’s en gevaren. Het uitdragen van deze boodschap loopt nu als een rode draad door zijn leven en geeft hem een enorme voldoening.

Het is duidelijk dat wij in de toekomst nog veel van Lars zullen horen.

Lisa Mullens, Xios


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio