Immanente gerechtigheid

Print

Eerst dit. We hebben het grootste respect voor aartsbisschop Léonard. Hij is een sterke persoonlijkheid met een grote overtuigingskracht. Hij is ook een man die de discussie aandurft. Maar zijn uitlatingen over aids gaan ons te ver.

In het boek ‘Mgr. Léonard – Gesprekken’, een bundeling van een aantal kritische interviews met de aartsbisschop, wordt ook de aidsproblematiek en het standpunt van de kerk aangekaart. Daarover zegt Léonard dat de aidsepidemie niet mag gezien worden als een straf van God, dat het eerder gaat om een “immanente gerechtigheid” als gevolg van promiscue gedrag.

Immanente gerechtigheid. Vrij vertaald heet dat ‘eigen schuld, dikke bult’. Het getuigt van vreselijk weinig mededogen van een belangrijke vertegenwoordiger van de katholieke kerk, een kerk waarvan we dachten dat barmhartigheid en begrip voor de andere persoon juist een wezenlijk element is. Zijn uitlatingen zijn beledigend voor alle hiv/aidspatiënten én de vele mensen die hen met veel liefde en inzet verzorgen.

In de wetenschap dat de katholieke kerk het niet begrepen heeft op homoseksualiteit, mogen we aannemen dat monseigneur Léonard met deze uitspraak vooral de homogemeenschap viseerde. Besmette homo’s hebben een grote verantwoordelijkheid, veilig vrijen is voor hen een gebod. Wanneer ze dat niet doen, lopen ze een groot risico. Van homo’s die dat niet doen, zou men kunnen zeggen dat ze er om gevraagd hebben. Maar dat is logica. In de liefde is er veelal weinig plaats voor logica.

Bovendien, het is niet enkel de homogemeenschap die getroffen wordt door de hiv/aidsepidemie. Ook veel vrouwen werden besmet nadat ze het bed deelden met iemand die ze lief hadden, van wie ze niet wisten dat hij besmet was, misschien zelfs niet dat hij het ook met mannen deed. Immanente gerechtigheid? Wat met de baby’s die hiv kregen via hun moeder? Immanente gerechtigheid? Wat met de vele mensen die besmet raakten na een bloedtransfusie? Immanente gerechtigheid? Wat met de man of de vrouw die besmet raakte na zijn/haar allereerste seksueel contact? Immanente gerechtigheid? Wat met de miljoenen Afrikanen die zich hielden aan de katholieke moraal en geen condoom gebruikten? Immanente gerechtigheid?

De uitspraken van monseigneur Léonard komen bovendien op een hoogst ongelegen moment nu de katholieke kerk geteisterd wordt seksuele schandalen begaan door pedofiele priesters. Welke ‘immanente gerechtigheid’ moeten we hen en hun slachtoffers toewensen?

Eric Donckier