Britten en Irak

"Als een schoothondje loopt Tony Blair achter de V.S. aan in de crisis over Irak, de kritische geluiden onder zijn eigen bevolking en in zijn eigen regering negerend. Ook overleg met de Europese partners inzake deze materie staat helemaal niet op de agenda. Ik dacht dat Javier Solana de commissaris voor buitenlands beleid van de EU was. Solana was echter onvindbaar, hopelijk denkt de rest van de wereld niet dat Blair in naam van de EU spreekt.

P.T.

De Britse ambassadeur bij de V.N. steekt een beschuldigende vinger uit naar Frankrijk, omdat dit land eigenhandig een nieuwe V.N. resolutie tegen Irak zou tegenhouden. Eventjes vergetend dat Britten en Amerikanen zelfs geen gewone meerderheid bij mekaar kregen. Eventjes vergetend dat ook de andere vetogerechtigden Rusland en China niet bepaald warm lopen voor een aanval tegen Irak. De 35 keren dat de Verenigde Staten als enigen in de VN Veligheidsraad tegen een resolutie stemden die Israel veroordeelde, hoorde ik bovendien evenmin kritische opmerkingen vanwege de Britten.

Binnen de EU doen de Britten echter meer dan hun best om de landen die Europa verder willen integreren, tegen te houden. Ik denk hierbij aan de Britse houding inzake de Euro, het Schengen-akkoord, ... Het lijkt er sterk op dat de Britten enkel economisch voordeel willen halen uit de EU, en verder geen enkel engagement willen nemen.

Misschien wordt het tijd om de rol van de Britten binnen de EU eens te evalueren, en verder te gaan met de landen die een echt Europees engagement vertonen. Misschien een goede oplossing voor beiden: Europa kan zich verder ontwikkelen zonder de eeuwige dwarsliggers, en GB kan zich als éénenvijftigste staat aansluiten bij hun geliefde moederland. Zonder de Britten had de EU nu al veel verder gestaan."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer