Giftig lokaas

'Boswachters vinden giftig lokaas in velden en bossen' (HBvL 10/03/03). Ik wou even mijn mening kwijt over de jaarlijks terugkerende verhalen betreffende het vergiftigen van lokaas ter bestrijding van vos, marter en bunzing en waarbij telkens impliciet de jagers als grote boosdoeners worden aangewezen.

Marc Feytons - Borgloon

Het steeds meer terugkeren van deze roofdieren, want dat zijn ze uiteindelijk, doet bij vele mensen vragen rijzen. Dat de steenmarter en de vos het de laatste jaren bijzonder goed doen, daar is iedereen zich wel van bewust, zeker in de kringen van jagers, boswachters, natuurliefhebbers en kleinveehouders. En ja, soms durft er wel eens een kleinveehouder of pluimveehouder het recht in eigen handen nemen door zelf op pad gaan - om ter bescherming van hun eigen dieren - deze roofdieren te verdelgen. Dit is niet goed te praten, maar vaak de gemakkelijkste oplossing om te

voorkomen dat hun stal of ren verder wordt leeggeroofd.

Ikzelf ben ook jager, maar vooral natuurliefhebber. Dat wordt al te vaak vergeten door boswachters en mensen die zich wel eens voordoen als natuurliefhebbers. En die mensen veroordelen de jagers maar al te graag, want de jagers kruisen op zondag het pad van de zogezegde natuurliefhebbers en ocharme die arme beestjes Zij weten echter niet dat de meeste jagers het hele jaar werk maken van de natuur, en dat vaak al vele jaren lang.

Dankzij hun inspanningen worden er bijvoorbeeld hagen en struiken aangeplant. Zij vergeten ook dat wandelaars vaak de paden verlaten, zelfs op privé-terreinen terecht komen, en de rust van broedende dieren verstoren, vaak nog met hun

trouwe viervoeter los van de leiband.

Mensen gebruik eens jullie verstand en veroordeel de jagers niet te vlug, want de jagers zijn al voorhand veroordeeld door de media en de groenen. Hopelijk krijgen wij in een volgende regering eens een ernstige minister van Leefmilieu want de mensen in de fruitstreek zijn het al lang beu.