Noren investeren in Zuid-Europees staatspapier

Noorwegen rekent erop dat Griekenland zijn schuld de baas zal kunnen. Het Noorse staatspensioenfonds, goed voor 450 miljard dollar, investeert volop in Grieks staatspapier, maar ook in Spaanse, Italiaanse en Portugese staatsobligaties.

De Noorse minister van Financiën, Sigbjoern Johnsen, steunt de strategie, hoewel die tijdens het tweede kwartaal een verlies opleverde van 3,4 procent, terwijl Aziatisch en Amerikaans staatspapier toen winst opleverde.

belga.be

"Het punt is, verwachten we dat deze mensen hun schulden niet zullen kunnen betalen? ", zegt Harvinder Sian, senior fixed-income strategist bij RBS. "Noorwegen rekent erop van niet. Grieks staatspapier is bijzonder interessant omdat er op de markt consensus bestaat dat er op een bepaald moment herstructurering of wanbetaling zal volgen."Noorwegen gaat ervan uit dat de langetermijnvooruitzichten het land zullen behoeden voor verliezen. "Je zou kunnen zeggen dat we investeren voor de eeuwigheid", zei minister Johnsen in een interview op 27 augustus