Bomdossier

Dossiers die vanuit de ramen van het aartsbisschoppelijk paleis in vrachtwagens worden gegooid, de voltallige bisschoppenconferentie die opgesloten wordt, en speurders die gewapend met breekijzers een historische kathedraal doorzoeken en daar volgens sommige bronnen zelfs een graftombe openbreken. We hebben het hier niet over het scenario van de zoveelste modieuze ‘religiethriller’ en Da Vinci Codeepigoon, maar over een actie van het Brusselse parket gisteren in Mechelen, in het eeuwenoude aartsbisschoppelijk paleis en de nog oudere Sint-Romboutskathedraal. Wat de speurders met zoveel inzet zochten werd niet gezegd - het geheim van het onderzoek nietwaar - maar het had niet te maken met een klacht, wel met “een verklaring dat de kerk een aantal dossiers over seksueel misbruik door priesters zou hebben achtergehouden”. Die verklaring kwam blijkbaar van de dissidente priester Rik Devillé, die al jaren pedofilieslachtoffers begeleidt en kardinaal Godfried Danneels ervan beschuldigt nooit gehoor gegeven te hebben aan zijn klachten. Devillé toonde zich gisteravond tevreden over de inval in Mechelen.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Maar erger dan het shownummertje in Mechelen was de inval eerder op de dag in Leuven, bij de ‘commissie Adriaenssens’, die het seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt. Alle 475 dossiers werden in beslag genomen, ook de dossiers van mensen die uitdrukkelijk om discretie gevraagd hebben, bijvoorbeeld omdat hun familie niet op de hoogte is.

Erger is ook dat die inbeslagname dwars ingaat tegen de afspraken die de commissie Adriaenssens had met Justitie, met het college van procureurs-generaal, en dat de federale magistraat die de dossiers van misbruik in de kerk opvolgt van niets wist. Een woedende Peter Adriaenssens zei dat hij sinds gistermiddag overstelpt wordt door paniekoproepen van slachtoffers.

Uiteraard moet het gerecht klachten over seksueel misbruik ernstig nemen en onderzoeken, of ze zich nu binnen de kerk of elders situeren. Maar wist men bij het Brussels parket dan niet dat de commissie-Adriaenssens zich alleen bezighoudt met verjaarde dossiers, waar het gerecht dus per definitie geen gevolg meer aan kan geven?

Met Peter Adriaenssens hopen we dat het Brussels gerecht inderdaad een ‘bomdossier’ heeft, en zeer gegronde redenen voor zijn spectaculaire actie, want nu het ernaar uitziet dat de commissie- Adriaenssens haar werkzaamheden niet zal kunnen voortzetten, zijn het immers in de eerste plaats de slachtoffers die in de kou zullen komen te staan.

Luc Standaert