Versuz Hasselt

Ik ben een studente onderwijzeres van 22 jaar. Ik zou graag via de krant kort iets willen zeggen over de onverdraagzaamheid tegenover allochtonen in onze maatschappij.

Stefanie Mouchaers - Hoeselt

Het is tijd dat wij, 'Belgen', het eens gaan opnemen voor alle allochtonen! Ik hoorde zaterdag nog van een vriend dat hij zijn neef uit Italië de fijne plekjes om uit te gaan wilde laten zien, het enige wat ze gezien hadden waren de deuren van een aantal discotheken.

Zo kan het niet verder! Iedereen zegt maar dat 'zij' zich moeten integreren in de maatschappij en zich moeten aanpassen, maar geloof mij, dat zijn moeilijke woorden. Niet zozeer voor die allochtonen, maar wel voor de meeste portiers en zeker voor die van de Versuz in Hasselt! Zaterdag was het weer zover. Een jongen met lidkaart wordt geweigerd omdat hij in de rij van de niet-leden aanschuift, enkele andere jongens voor ons met lidkaart komen er niet in omdat ... waarom eigenlijk?! Geen reden! Nog een jongen zijn gsm wordt door een portier afgenomen terwijl hij aan het bellen is, de portier duwt het gesprek gewoon af. Daarna vernedert hij de jongen, hij probeert werkelijk een woordenwisseling uit te lokken om hem dan te kunnen weigeren, maar dat mislukt. Eentje moet zijn bril afzetten zodat de portier hem in de ogen kan kijken en dan kan zeggen 'Stap het af'. Vele andere zien we met gebogen hoofd terug naar hun auto wandelen, allemaal hebben ze donkere ogen en donker haar.

Blijkbaar staan er nooit Belgen in de verkeerde rij, en het is duidelijk dat de gsm van Belgen nooit rinkelt voor de ingang van de Versuz, Belgen hebben ook nooit de verkeerde schoenen aan, en hun kapsels zijn altijd gepast, zelfs als het blauw is. Maar laat er alsjeblieft geen Italiaan, Marokkaan of Turk voor de inkom van de Versuz staan ... en dat terwijl de helft van die 'buiten-wippers' zelf niet van Belgische origine is! Dit noem ik niet alleen racisme, dit is pure vernedering. Zij maken misbruik van hun machtspositie! Orders van de baas zeggen ze dan! Dan wil ik die bazen wel eens spreken.

Nu ben ik een heel rustig en fatsoenlijk opgevoed Belgisch meisje van 22, maar moest ik week na week geweigerd worden omdat ik ben wie ik ben, ik denk dat ik misschien domme dingen zou zeggen en doen! En ik zou daarin zeker niet de enige zijn! Maar dat doen de meeste vreemdelingen niet, hoe hard ze ook vernederd zijn! Met deze brief wil ik daarom laten weten aan alle niet-Belgen dat ik heel veel bewondering voor hen heb. En een avondje Versuz ... dat moet voor mij niet meer!

Ik zou het erg op prijs stellen als deze brief in een van jullie rubrieken opgenomen zou worden. Mijn naam mag vermeld worden, ook al ben ik er zeker van dat mijn naam dan ook op de 'zwarte' lijst van de Versuz komt te staan! Een avondje Versuz moet dan echt niet meer voor mij!