Visserslatijn

Geen visserslatijn.

Jos Reyskens - Genk

Het jaar 2003 is begonnen, en als visser heb ik nogmaals de moed gevonden om een visverlof voor de openbare wateren in Vlaanderen aan te schaffen. Begin september begin ik te vissen in de Zuid - Willemsvaart op roofvis. Het stuk kanaal dat ik bevis is van Rotem tot en met Tongerlo. Daar heb ik mijn vaste stekken. Hoe het er op de overige delen van het kanaal uitziet weet ik niet, maar op het stuk dat ik bevis ligt er veel vuil, en op sommige plaatsen, schandalig veel. Als je langs dit stuk van het kanaal wandelt, zie je dat in elke stille hoek of rietkraag vuil ligt. Dat niemand daar op reageert, verbaast mij enorm. Nu dat de Groenen in de regering zitten, is het nog slechter als het ooit geweest is, zo vuil heb ik het nog nooit gezien, en als de Maas binnenkort op zijn normaal peil is, gaat maar kijken, dan zijn de prikkeldraden en struiken massaal bekleed met allerlei afval.

Dan wil ik nog iets zeggen over hoe het gesteld is met de visserij op de openbare waters, want dit is huilen met de pet op. Waar je 15 jaar geleden 's morgens vis tegen vis zag springen, daar kan je ze nu tellen op 1 hand. Waar je vroeger in de kommen rustig kon vissen, en het krioelde van kleine vis, hebben ze sinds een paar jaar paaiplaatsen aangelegd, afgedamd met paaltjes, en voorzien van een paar openingen.Als je dan ziet hoeveel vuil er ligt in die paaiplaatsen, de vangst resultaten achteruitgaan en dat de actieve vissers verdwijnen, dan stel je wel vragen. Let wel, ik ben "pro" om het beschermen van paaiplaatsen, maar zo is het geen zicht, en als de bevoegden er geen werk van maken, om statiegeld te vragen voor PVC-flessen, motoroliebussen en ander hervulbaar materiaal, zoals in onze buurlanden, dan blijft het afval rondslingeren.

Zelf hebben wij een aantal paaiplaatsen opgeruimd, maar na enkele weken is er niets meer van te zien, het is dweilen met de kraan open.