Meldert, een uitloper van het Hageland

De duizendjarige eik in Meldert is de ideale plaats om een wandeltocht door het Meldertse, een uitloper van het Hageland, te beginnen. Er is daar immers een parking. We nemen een korte weg “binnendoor” naar de Venusberg, maar vertrekken toch niet voor we eerst onze oudste boom in Limburg hebben bewonderd.

kellyschepersxios

Deze boom is een stukje geschiedenis en hoort jaarlijks thuis op de lijst van de monumentendag die de gemeente Lummen organiseert.

Als we bij de voet van de Venusberg aankomen, kiezen we voor de Venusbergroute en genieten we van dit mooi stukje natuur. Deze heuvel is 26 miljoen jaar geleden ontstaan. De kustlijn lag toen net ten zuiden van Halen en de heuvels die we vandaag zien, waren toen zandbanken. Het uitzicht op deze niveauverschillen is prachtig. Het is een echte aanrader om een kijkje te komen nemen, welk seizoen u ook verkiest.

We zetten onze tocht verder terug richting huis, maar gaan eerst nog even de ingestorte kerk in Meldert bezichtigen. Bij de kerk staan we eventjes stil om de grote schade te zien aan de kerk. De ravage is enorm. Er waren restauraties gepland, maar het is nog maar de vraag of deze ooit uitgevoerd kunnen worden. Er zullen in ieder geval nog veel herstellingen nodig zijn om de kerk terug publiek toegankelijk te kunnen maken. De kerk is sinds 1971 een beschermd monument.

Als afsluiter gaan we nog eventjes iets drinken in het café tegenover de kerk. Zo kunnen we uitgerust ons laatste stukje van de tocht aanvangen om onze auto’s terug te bereiken.

Schepers Kelly


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio