Een grote schande

Een rechter in Brussel heeft 55 asielzoekers een dwangsom van 500 euro per dag per persoon toegekend omdat Fedasil, dat instaat voor de opvang van asielzoekers, niet meteen een bed voor hen had. U heeft het goed gelezen, 500 euro per persoon per dag. Die grap heeft u als belastingbetaler ondertussen al 205.250 euro gekost. Het is een regelrechte schande. Voor dat geld kunnen ze zelfs in het peperdure Conrad Hotel aan de Brusselse Louisalaan terecht. Ter vergelijking, het gemiddeld wettelijk pensioen van een werknemer in dit land na een leven lang werken is 925 euro, dat van een zelfstandige 640 euro. Niet per dag, wel per maand.

HBvL.be Het Belang van Limburg

De ongelijkheid in de wereld neemt dramatische vormen aan. Wanneer we lezen wat de sjeiks zich allemaal permitteren met hun oliedollars en horen wat topmanagers en topsporters krijgen aan bonussen en premies, dan rijzen de haren ons ten berge. De ene weet van zottigheid niet meer wat doen, de andere heeft geen spreekwoordelijke nagel. Dat is de motor achter de migratiestromen overal in de wereld. Daar moet absoluut iets aan gedaan worden. Daarnaast moeten we als land én als individu onze verantwoordelijkheden opnemen ten overstaan zij die naar hier komen in de hoop op een beter leven voor zichzelf en hun kinderen.

Maar België is te klein om de problemen van de wereld op te lossen. Ook dit moet duidelijk zijn. Althans voor mensen met enig gezond verstand. Helaas wil dat al eens ontbreken. Bij rechters die asielzoekers 500 euro toekennen per persoon en per dag dat Fedasil géén bed voor hen heeft en dat ook niet kan hebben gezien de massale toestroom. Ze zeggen daarmee: “Kom naar België, wij zorgen er wel voor dat u geld krijgt.” Of bij politici die regulariseren. Ze zeggen daarmee: “Kom naar België, duik desnoods onder, na een paar jaren worden jullie toch massaal geregulariseerd.”

We kunnen ons ook niet langer van de indruk ontdoen dat asiel en migratie big business is geworden. Van mensensmokkelaars die vluchtelingen werven met de boodschap dat men in België geld en een hotelkamer krijgt. Van advocaten die zich voor veel geld gespecialiseerd hebben in het begeleiden van asielzoekers; in een bepaald geval zelfs 23 aanvragen voor een en dezelfde persoon. En van door de overheid gesubsidieerde organisaties die asielzoekers begeleiden. Zo kunnen asielzoekers en hun advocaten op de website van de vzw Foyer een document downloaden waarmee ze naar de rechter kunnen stappen om ook een dwangsom van 500 euro af te dwingen. Een grote schande!

Eric Donckier