thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Stervende boom

Honderden jaren geleden ben ik als een klein twijgje opgeschoten ergens tussen Hechtel en Koersel Kapelleke, op een kruispunt van paden, dicht tegen de grote gele zandvlakte op een plek die Spikelspade heet. Daar ben ik geworden tot een prachtige eik "den Dikken eik" in de volksmond.

Willy Maesen - 3990 Peer

.

Duizenden mensen heb ik gekend. Boeren, die met hun kar hier langs trokken, mijnwerkers die tijdens hun schaarse vakantie met de kinderen naar de speeltuin van 't Kapelleke fietsten, joggers van den AVT, ruiters en mountain bikers, picknikkers en wandelaars te veel om op te noemen. Velen van hen verpoosden onder het groene loof van mijn takken .Als ik geluk had kwam er af en toe wel eens een koppeltje vrijen en aan mijn knoestige voeten heb ik schone dingen zien gebeuren. Kinderen speelden hier, omhelsden me soms met zes of zeven tegelijk. Af en toe plaste er een hond op mijn tenen maar dat kon ik wel verdragen. Het ging me goed hier ... .tot ... .ja ,het spijt me dat ik het moet zeggen, tot de groene jongens kwamen en de bosbeheerders.

Ze vonden het persé nodig om een hekwerk rondom mijn lijf te plaatsen. Dat doen ze toch zo graag, draad trekken, afsluitingen plaatsen, verbodsplaten zetten. Ze moeten immers alles kunnen controleren, dat past blijkbaar een beetje in hun filosofie.

Vanaf dan ging het bergaf met mij. Niemand ziet nog naar mij om, de schors valt van mijn lijf en de sappen trekken weg vanonder mijn bast. Iemand schreef bomen sterven staande. Ik moet het spijtig genoeg beamen. Laat dit mijn testament zijn. Geef de natuur terug aan de mensen, laat ons iets betekenen voor mekaar, en jaag die beunhazen die het bos en groen tot hun exclusief hobbyterrein willen maken ver weg.. Geef mij maar de gewone mens. Ik zou nog veel meer hier over kunnen zeggen maar als het te lang wordt zal het Belangske dit niet publiceren. Vaarwel.

P.S. Schiet niet op de schrijver, hij is enkel maar mijn spreekbuis en ongetwijfeld die van vele vele anderen .

Aangeboden door onze partners