Merkel verwacht geen snel economisch herstel voor 2010

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt haar landgenoten dat er in 2010 geen snel economisch herstel komt. Ze doet dat in haar eindejaarsboodschap die donderdagavond wordt uitgezonden.

"2010 zal beslissend zijn om te weten hoe we uit de crisis zullen geraken (maar) ik zeg u heel eerlijk: we moeten niet denken dat het snel opgelost zal zijn", verklaart de bondskanselier in haar speech, die om 18u00 te zien is op de openbare televisieomroepen.

belga.be

"Bepaalde zaken zullen zelfs in de loop van het nieuwe jaar eerst nog verslechteren alvorens te verbeteren", voegt ze eraan toe. Als remedies voor de crisis noemt Merkel "nieuwe regels voor de financiële markten, die in de toekomst tijdig moeten verhinderen dat de uitwassen en onverantwoordelijkheden zich opstapelen". De conservatieve bondskanselier blikt eveneens terug op de strijd tegen de klimaatverandering en de mislukking op de conferentie van Kopenhagen. "Daar zagen we de wil en het verlangen om te onderhandelen, maar helaas ook aarzeling en koppigheid. De wereldwijde crisis mag in geen geval als excuus dienen om de uitdagingen die we als mensheid het hoofd moeten bieden niet bovenaan de agenda te plaatsen", aldus Merkel, die verzekert dat "economie en milieubescherming niet tegenstrijdig zijn".