Auvibeltaksen, Wim Cos, Bonheiden

Geachte heer Van Quickenborne,

- - -

Ik ben diep teleurgesteld in u. Als er iemand was waarvan ik dacht dat hij de belangen van de consument zou dienen en mild rebelleren tegen het establishment, dan was het u wel. Driewerf helaas, ook u bent geplooid voor de media lobby.

Ik wil u een voorbeeld geven van de oneerlijke taksen waar u mij mee opzadelt dankzij de nieuwe Auvibel regeling:

- Mijn vakantiefoto’s:

o Ik betaal 1,35€ taks voor mijn geheugenkaart van 32GB (en vermits ik graag veel foto’s neem wou ik nog een tweede kopen)

o 9€ voor mijn externe harde schijf van 1,5 TB voor de backup van de foto’s

o 0,4€ voor de lege DVD die ik brand voor mijn ouders

o Hierop moet ik nog eens 6% BTW betalen, naast de 21% BTW die ik al betaald heb op de verkoopprijs van die producten

- Mijn muziek:

o 3€ voor mijn nieuwe iPhone die ik vul met legaal gekochte iTunes muziek... Ondertussen weeral 21% aan vadertje staat afgedragen.

- Mijn digicorder: da’s de knapste regeling!

o Ik betaal reeds maandelijks auteursrechten aan Telenet (staat mooi op de factuur)

o Nu moet er per Digicorder nog eens 3,30€ betaald worden aan Auvibel (benieuwd hoe Telenet dat gaat verrekenen want ik huur mijn digicorder)

o Maar: men kan geen backup nemen van de opgenomen programma’s, laat staan ze exporteren op een dvd... Die doos is vergrendeld aangezien de content leveranciers dat eisen van de aanbieder van Digitale TV. Net zoals de dozen van Belgacom en VOO in Wallonië. Waarom betalen wij in godsnaam taksen?

Moet ik uit deze regeling besluiten dat – vermits ik reeds betaal aan allerhande organisaties – ik nu vrijelijk mag downloaden? Want als consument ben ik niet van plan twee of drie keer te betalen, erger nog het maakt me tegendraads als ik voel dat ik word uitgeknepen. Ik zal dan ook mijn toevlucht nemen tot het shoppen over de grens: Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland... Ze zijn zo ver nog niet, spijtig voor de lokale handelaars.

Daarnaast is de betreffende organisatie – Auvibel – absoluut niet transparant: waar gaat al dat geld eigenlijk naartoe? Wie zijn die rechthebbenden en hoeveel krijgen ze? Waarschijnlijk zal ik hen ook moeten aanmelden bij uw Kafka initiatief want het is niet eens duidelijk of ik terugbetaling kan eisen of niet. Moet ik bij hen ter plaatse gaan met mijn privé-vakantiefoto’s?

Meneer van Quickenborne, dat net een liberaal ons de consument zo’n taks – in het geniep – heeft gelapt is een brug te ver voor mij. Ik hoop dat deze regeling op één of andere manier nog kan “gerepareerd” worden, anders bent u met mij een supporter en kiezer kwijt, en de Belgische handelaars een klant.