Klimaatakkoord, Julien Coppens, Zoersel

Klimaatakkoord – EEN man tegen ALLEN ?

- - -

Wat wil de media en met haar de duizenden meelopende ( onbekwame!) politici bereiken van één man (Obama) en één Natie?

Zouden de 15.000 onderhandelaars en het veelvoud journalisten en betogers niet eerst even de wereld rondtrekken om echt te zien wat er moet gebeuren in plaats van allerlei slogans en anti-oneliners de wereld in te sturen naar kijkers en luisteraars, die amper verder zijn geweest dan hun kerktoren en/of hun all-in vakantiekamp.

Bij mijn vele reizen doorheen de Verenigde Staten stelde ik vast hoe ver ( en hoelang ) sommige staten reeds gevorderd zijn met alternative energie (windmolenparken in Californië, zonnepanelen in Denver – om er maar een paar te noemen naast de vele hydraulische centrales).

En heeft iemand ooit een papiertje of gedumpte afval op de openbare weg of park gezien? Wel : ik niet.!

Laat ons stoppen met onze beloftes (die we in Europa toch nooit houden) en de verdrongen gewoontes zoals : “als ieder voor zijn deur keert houdt men de gehele straat proper”. Daar zou Antwerpen-stad een les van kunnen leren maar neen die gaat nu camera’s op Antwerpen-Noord wegnemen en ze plaatsen in de studentenwijk – blijkbaar zijn studenten een makkelijker prooi dan de drugdealers!

Terug naar zijn startparagraaf : neen Obama is niet de schuldige van het mislukken van Kopenhagen maar veeleer de man met de moed om aan de andere vele duizenden te zeggen dat doelstellingen enkel kunnen bereikt worden met daadwerkelijke objectieven voorbeelden en vooral door strikte normen. Het zijn deze normen die onze politici missen en waar de media onvoldoende kritiek op levert. ( Hoe kan men anders het debacle van de waterzuiveringsramp in Brussel verklaren? – maar ja alle spelers waren in Kopenhagen om kritiek te leveren op Obama.)