Japanse export daalt veel minder hard

De Japanse export is in de maand november nog wel gedaald, maar minder hard dan ruim een jaar het geval was. Dat bleek uit cijfers van de overheid.

Vooral een sterkere vraag uit Azië zorgde ervoor dat de daling op jaarbasis minder groot was. In november daalde de uitvoer met 6,2 procent ten opzichte van een jaar geleden, de kleinste daling in veertien maanden tijd.

belga.be

In oktober daalde de uitvoer nog met 23,2 procent op jaarbasis. De import daalde met 16,8 procent in de maand november. Per saldo resulteerde dat in een handelsoverschot van 373,93 miljard yen (4,1 miljard dollar). De Japanse economie onttrekt zich langzaam aan de ergste economische teruggang in decennia dankzij aantrekkende markten. Een sterke yen zit de export wel een beetje in de weg. De export naar de rest van Azië steeg in de maand november met 4,7 procent. dat is de eerste stijging in veertien maanden tijd. De export naar China nam met 7,8 procent toe, die naar de VS lag 7,9 procent lager ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam Japan uit de recessie, die een jaar duurde.