De PS regeert

De regering Leterme heeft de anti-crisismaatregelen tot midden volgend jaar verlengd. Nieuw is dat arbeiders die ontslagen worden, individueel of na een failliet van het bedrijf, het recht krijgen op een aanvullende ontslagvergoeding van 1.666 euro netto. De werkgeversorganisaties reageerden furieus.

HBvL.be Het Belang van Limburg

We begrijpen ze. Werkgevers en vakbonden onderhandelen al maanden over een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Een volledig akkoord zit er niet meteen in. Maar de laatste weken was er wel zicht op een eerste doorbraak. Dat wordt ook bij de christelijke vakbond ACV toegegeven. Maar toen het akkoord moest afgerond worden, koos de socialistische vakbond ABVV voor de vlucht vooruit. Ze stapte naar de regering, in feite naar de PS, met de boodschap dat de anti-crisismaatregelen niet mochten verlengd worden zonder een hogere ontslagpremie voor de arbeiders. Waarop de PS de forcing voerde en CD&V en cdH – om het ACV niet in de kou te zetten – instemden. De liberalen zaten er bij en keken er naar.

Oh ja, waarom het ABVV dit deed? Simpel. In juni 2010 moet het voorzittersduo Rudy De Leeuw-Anne Demelenne herverkozen worden. Ze voeren campagne op kosten van regering en werkgevers. De tweede reden waarom de werkgevers kwaad zijn, is omwille van de verpakking van de maatregel. De werkgevers draaien op voor eenderde van de ontslagpremie. Maar wanneer ze arbeiders eerst naar de technische werkloosheid sturen, moeten ze niks betalen.

Tot nu was technische werkloosheid een geruststelling voor arbeiders, ze wisten dat hun werkgevers hen niet kwijt wilden. Nu zullen ze technische werkloosheid ervaren als een voorbode van ontslag. Dat zal voor onrust op de werkvloer zorgen, misschien zelfs voor stakingen. Dat kunnen bedrijven missen als de pest.

Overigens, het is helemaal niet zo dat werkgevers graag personeel afdanken, ook niet in crisistijden. Wanneer de economie herstelt, zullen ze opnieuw meer mensen nodig hebben. En gezien de vergrijzing zullen ze binnenkort zelfs moeten vechten om goed personeel. Waarom zouden ze hun goede mensen nu aan de deur zetten?

In de herfst van volgend jaar moeten werkgevers en vakbonden onderhandelen over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de periode 2011-2012. Dat wordt nu moeilijk. Het zal alleen kunnen indien de regering met geld over de brug komt. Ze heeft zich daar zelf toe veroordeeld met dit akkoord. De belastingbetaler is de dupe.