Zware ontgoocheling bij werkgevers over crisismaatregelen

Alle werkgeversorganisaties zijn zwaar ontgoocheld over de crisismaatregelen waartoe de federale regering heeft beslist. In een gemeenschappelijk persbericht hebben ze het over een "kaakslag" voor de werkgevers en een rem op de relance.

VBO, Unizo, UCM, Agrofront, VOKA, UWE en BECI spreken in de mededeling hun zware ontgoocheling uit over de boete die ze moeten betalen bij ontslag van een werknemer.

belga.be

De regering besliste arbeiders bij een ontslag 1.666 euro netto te geven, deels te betalen door de werkgever. Ook het NSZ reageerde negatief. Een kaakslag, een rem op de relance, een eenzijdige en administratief belastende maatregel, luidt de werkgeverskritiek. De werkgevers van de Groep van Tien gaan zich beraden en overleggen of verder onderhandelen over een ééngemaakt statuut voor arbeiders en bedienden nog nut heeft. De bijdrage moet betaald als de arbeiders niet vooraf in tijdelijke werkloosheid, crisistijdskrediet of collectieve arbeidsduurvermindering zaten. "Sectoren en bedrijven die tot op heden geen beroep deden op die maatregelen, zijn het kind van de rekening", aldus de werkgevers. Ze vrezen ook sociale onrust bij de aanvraag van tijdelijke werkloosheid. De arbeiders zullen dit mogelijk interpreteren als een voorbode voor ontslag.