Hefboommanager riskeert 145 jaar cel voor handel met voorkennis

In één van de grootste schandalen rond handel met voorkennis op Wall Street, is de hefboommanager Raj Rajaratnam formeel in staat van beschuldiging gesteld. De man riskeert een gevangenisstraf van 145 jaar.

Ook Danielle Chiesi, bestuurder bij een ander New Yorks fonds, riskeert voor dezelfde feiten een straf van meer dan 100 jaar.

belga.be

Rajaratnam is oprichter van het hefboomfonds Galleon, dat op zijn hoogtepunt tot de tien grootste ter wereld behoorde. Als gevolg van handel met voorkennis werd sinds 2003 naar schatting voor 20 miljoen dollar illegale winst gemaakt. Het fonds maakte gebruik van insider-informatie bij bedrijven waarin geïnvesteerd werd. Het gaat om één van de grootste schandalen rond handel met voorkennis in de VS. Bij de affaire zijn meer dan 20 mensen betrokken. Sommigen hebben al bekentenissen afgelegd. Ook topnamen als IBM en Intel zijn betrokken partij. Rajaratnam is momenteel op vrije voeten, na de betaling van een borgsom van 100 miljoen dollar. De man beweert onschuldig te zijn.