Twijfelen toegestaan

Alexander De Croo is de nieuwe voorzitter van Open Vld. Hij haalde het in de tweede ronde met een aanzienlijk verschil van Marino Keulen. In de eerste ronde had Gwendolyn Rutten al de duimen moeten leggen. Tijdens de circa twintig voorzittersdebatten was ze bijna altijd de beste. Maar de kabinetschef van o.a. Fientje Moerman en Dirk Van Mechelen haalde het niet wegens te weinig bekend bij de leden.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Marino Keulen is wel bekend maar haalde het evenmin. Wat er misliep? We weten het niet. De meest voor de hand liggende uitleg is dat de leden ook van Marino Keulen vinden dat hij tot de gestelde lichamen van Open Vld behoort. De gestelde lichamen die de partij eerst groot maakten met hun ideeën en vervolgens ten onder lieten gaan door hun ideeën in te ruilen voor platte macht en vooral ook voor postjes voor zichzelf.

De nieuwe voorzitter is pas sinds twee jaar politiek actief; en dat enkel op heel lokaal niveau. Hij heeft dus geen enkele staat van verdienste. En ook zijn programma was niet spectaculair verschillend van dat van de twee andere kandidaten. Dat hij het toch haalde, heeft dan ook veel te maken met zijn familienaam. De nieuwe voorzitter heeft ook geen enkele relevante politieke ervaring. Maar dat hoeft geen groot probleem te zijn. Degenen die tot gisteren de partij leidden, hadden wel veel ervaring. Maar het hielp niet om Open Vld te behoeden voor vier opeenvolgende verkiezingsnederlagen.

Alexander De Croo is de tweede De Croo die de partij mag voorzitten. Toen Guy Verhofstadt in 1995 er andermaal niet in slaagde om de liberalen in de regering te loodsen, trok hij zich terug in zijn geliefde Toscanië. In afwachting van zijn terugkeer zou Patrick Dewael op de meubelen letten. Althans, dat was de bedoeling, maar hij verloor de voorzittersverkiezingen van Herman De Croo. Die liet uitschijnen dat hij Open Vld wel opnieuw in een regering zou krijgen, maar mislukte. In feite leverde Herman De Croo toen niet veel meer dan de tegenproef: Open Vld kan niet zonder Guy Verhofstadt, waarna die triomfantelijk terugkeerde om uiteindelijk de Wetstraat 16 te veroveren.

Zal Alexander De Croo beter doen dan zijn vader? Afwachten. Het grote probleem met Open Vld, naast machtshonger en zelfbediening, is het feit dat de ‘V’ uit de partijnaam elke betekenis heeft verloren. Veel liberale kiezers stemden deze keer voor de N-VA van Bart De Wever. Herman De Croo is een echte Belgicist. Hoe zit het met zijn zoon? Die is slim, zegt misschien iets anders, maar meent hij het ook?