Studenten XIOS organiseren waterdag voor leerlingen

Studenten van het 2de jaar PAV aan de XIOS hogeschool Hasselt organiseerden een “watervoormiddag” voor  leerlingen van de Campus Russelberg in Tessenderlo. Deze waterdag was een examenopdracht. De XIOS-studenten moesten een educatief project opstellen omtrent water en besloten om elk één  proef volledig didactisch en pedagogisch uit te werken met kijkwijzers, instructiefiches, lerarenhandleidingen en leerlingenwerkblaadjes.

tecktobird

Al deze proeven werden gebundeld in een educatieve waterbox waarmee ze donderdag 26 november naar Campus Russelberg trokken. Daar werden de proefjes uitgevoerd met de leerlingen van het 2de jaar B-stroom.

Die leerlingen waren op voorhand ingelicht over de komst van de studenten en bleken best wel benieuwd naar het verloop van de dag. Na een korte voorstelling werden de leerlingen in groepjes verdeeld en konden ze beginnen aan hun eerste proefje. Na 10 minuten werd er doorgeschoven naar de volgende proef.

De proefjes waren: wat zorgt ervoor dat water scheef uit een kraan loopt, wat gebeurt er als je water en olie bij elkaar voegt, oppervlaktespanning, hoe kan je met een touw water schenken, een waterraket, wat gebeurt er met papier onder water, aqua-memory, simpel vuil water filteren tot proper (drink)water en muzikale flessen. Om af te ronden werd de klas in twee groepen verdeeld voor de grote waterquiz.

De inhoud van de educatieve waterbox is in Tessenderlo gebleven, zodat ook andere klassen er gebruik van kunnen maken. Andere scholen die geïnteresseerd zijn in deze box kunnen terecht op de Xios hogeschool in Hasselt, waar ze een exacte kopie kunnen uitlenen.

Chris Copermans


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio