Peeters en Peeters

Het Vlaams Parlement debatteerde gisteren over het ontslag van VRT-baas Dirk Wauters. Dat gebeurde in de commissie media. De oppositie was daar niet mee opgezet, had liever deze namiddag in de plenaire vergadering gedebatteerd... voor het oog van de tv-camera’s van Villa Politica.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Maar goed, dat ter zijde. Belangrijker is de vraag waarom Dirk Wauters ontslag moest nemen én wie het provoceerde. Over het antwoord op het eerste deel van de vraag is zowat iedereen het eens. Dirk Wauters is géén goede people-manager en dat is uiteraard een probleem in een bedrijf dat na de megalomane plannen van het duo Mary-Van Hecke moet besparen en afslanken. Dan heeft men niet veel vrienden. Hij was ook te weinig doortastend en had een moeilijke relatie met de politiek. Ook dat is een probleem voor een bedrijf dat uit het handje van de Vlaamse regering eet.

De vraag wie het ontslag van Dirk Wauters provoceerde, is moeilijker te beantwoorden. Er circuleren meerdere versies. Een eerste versie wil dat het directiecomité naar de raad van bestuur stapte om het ontslag van Dirk Wauters te vragen. Nadat voorzitter Guy Peeters (sp.a) dat feit eerst in de pers lekte, stapte hij naar de Vlaamse regering om op zijn beurt het ontslag van Dirk Wauters te vragen... en zo de weg vrij te maken voor een nieuwe VRT-baas van sp.a-signatuur.

Een variante wil dat hij dat niet op eigen initiatief deed, maar door minister-president Kris Peeters geconvoceerd werd. Die zag zijn kans eindelijk schoon om Dirk Wauters te ontslaan. Dat had hij eerder al willen doen, toen hij in de vorige regering na het ontslag van Geert Bourgeois ook een jaar lang minister van Media was. Maar toen niet durfde net voor de verkiezingen.

De tweede versie wil dat N-VA-voorzitter Bart De Wever, op de hoogte van de vraag van het directiecomité, het nieuws lekte en daarmee Kris Peeters het alibi gaf om Dirk Wauters eindelijk te ontslaan. In ruil daarvoor mag de N-VA mee delen in een aantal te begeven topfuncties. Dit scenario houdt wel in dat de N-VA dubbelspel speelde, want Geert Bourgeois bleef tot op het laatst Dirk Wauters verdedigen.

Welke versie de juiste is? We weten het niet. Misschien is het zelfs zo dat, Geert Bourgeois uitgezonderd, iedereen overtuigd was dat in het belang van de VRT Dirk Wauters weg moest. Feit is dat hij nu weg is, dat er een nieuwe VRT-baas moet komen én een nieuwe voorzitter - in principe een CD&V’er - in opvolging van Guy Peeters die na twee mandaten niet kan terugkeren. En dat zorgt voor nogal wat spanningen tussen de Vlaamse meerderheidspartijen.