Meester-jongleur

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de nacht van woensdag op donderdag zijn lang verwachte toespraak over de troepenverhoging in Afghanistan gehouden. De sobere speech in de Eisenhowerzaal van de militaire academie in West Point bevatte weinig verrassingen, ook al omdat het nieuws over de troepenversterking met 30.000 man dagen op voorhand door doelgerichte lekken bekend was. Om die ‘surge’ aan het Amerikaanse publiek te verkopen, beloofde de president dat hij vanaf juli 2011 met de terugtrekking van de eerste militairen zou beginnen. Straks zullen de opiniepeilingen tonen of Obama erin geslaagd is een oorlog te verklaren die veel Amerikanen niet meer begrijpen - een oorlog die nota bene zijn negende jaar ingaat.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Obama botst vooral in zijn eigen Democratische partij op tegenstand. De Democraten pleiten voor een speciale oorlogstaks om de 30 miljard dollar extra kosten per jaar te dekken - geld dat niet besteed kan worden aan het economische herstel of de uitbouw van de sociale zekerheid. De Republikeinse senator John McCain schaarde zich achter Obama wat betreft de troepenverhoging maar was bijzonder ongelukkig met de exit strategie van de president die verwacht dat de eerste GI’s vanaf juli 2011 naar huis mogen.

De Amerikaanse president kan zich nu met vernieuwde energie op de andere ‘oorlogen’ in eigen land concentreren. Zo moet hij de balorige Senaat overtuigen om de hervorming van de gezondheidszorgen goed te keuren en moet hij het Congres overhalen om zijn - naar onze mening al te minimalistische - klimaatdoelstellingen te onderschrijven.

Heel veel tijd heeft de president niet meer. Liefhebbers van de populaire reeks West Wing weten dat een Amerikaanse president een ‘window of opportunity’ van amper anderhalf jaar heeft om zijn stempel op het beleid te drukken. Over een dikke maand zit Obama een jaar in het Witte Huis. De Amerikaanse economie mag dan al herstellen van de ergste crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, voorlopig heeft dit nog geen positieve weerslag op de werkgelegenheid. Integendeel, net als in Europa regent het aan de overkant van de Atlantische Oceaan ontslagen en hebben veel mensen het moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen.

Barack Obama is als een meester-jongleur. Hij heeft heel wat balletjes in de lucht maar heeft het voorlopig bijzonder moeilijk om zijn act tot een goed einde te brengen - om alle balletjes veilig en wel weer in de mand te krijgen.