Kortessem door de eeuwen heen

Sinds de fusie van steden en gemeenten (1 januari 1977) bestaat de gemeente Kortessem uit vijf deelgemeenten met in totaal zes kerkdorpen: Kortessem, Wintershoven, Guigoven, Vliermaal met kerkdorp Zammelen en Vliermaalroot. Dirk van Altena bezat omstreeks 1250 de rechten van de abdij van Sint-Trudo te Sint-Truiden in Son, Strijp, Nuenen en Gerwen.

celeadonaatxios

In 1211 was hij op bedevaart gegaan naar Santiago de Compostella. Op zijn terugreis werd hij ziek. In een klooster in Bourgondië werd hij weer genezen waarop hij, eenmaal teruggekeerd in het graafschap Loon, beloofde deze rechten weer zou schenken aan een door hem op te richten kapittel.

Dit kapittel van Kortessem werd in 1225 gesticht. De kanunniken verwierven de benoemingsrechten van de geestelijken en een deel van de tienden die toekwamen aan de betreffende parochies. Naast Nuenen, Strijp en Son werden later ook de rechten van Gerwen en Stiphout aan dit kapittel geschonken.

Ondertussen telt Kortessem ongeveer 3.500 inwoners waarvan een vierde in Guigoven woont, twee vierde in Vliermaal, iets meer dan een kwart in Vliermaalroot en de overige bewoners in Wintershoven.

Donaat Celea


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio