Bang van Yves Leterme

Rompuy opvolgen wanneer hij de eerste Europese president wordt? “Zeker niet Yves Leterme”, schreef hoofdredactrice Béatrice Delvaux van Le Soir vorige vrijdag, “de Franstaligen stellen een veto tegen zijn persoon.”

HBvL.be Het Belang van Limburg

Haar commentaar lokte meteen veel Vlaamse reacties uit, dat was gisteren in de politieke praatprogramma’s van VRT en RTBf niet anders. Het is niet aan de pers om te bepalen wie premier moet worden en wie niet, was de reactie van de politiek. We zijn het daar volmondig mee eens.

Het veto van Béatrice Delvaux tegen Yves Leterme is ingegeven door het feit dat Yves Leterme er tijdens zijn formateurschap niet in slaagde om akkoorden te maken over een verdere staatshervorming en de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Uiteraard is het zo dat hij toen niet geholpen werd door de Franstaligen, vooral madame ‘Non’ Milquet ging dwarsliggen. Maar dat werkte hij zelf voor een goed stuk in de hand door de Franstaligen te provoceren. Staatshervorming en B-H-V komen in de loop van volgend jaar opnieuw op de federale regeringstafel. Béatrice Delvaux vreest voor een herhaling van de problemen indien Yves Leterme opnieuw premier wordt.

We begrijpen dat allemaal. Toch vrezen we dat haar veto anti-productief zal werken. Het wordt voor CD&V-voorzitster Marianne Thyssen alleen maar moeilijker om iemand anders dan Yves Leterme voor te stellen als premier. Doet ze het toch, dan zullen alle andere Vlaamse partijen het uitschreeuwen dat Thyssen door de knieën ging voor een Waals dictaat. Het maakt het ook moeilijker voor Yves Leterme zelf om eventueel af te zien van een kandidatuur als premier.

Overigens, waarom moet de opvolger van Herman Van Rompuy opnieuw een CD&V’er zijn? In principe zou ook Didier Reynders als voorzitter van de grootste partij van de grootste liberale familie binnen de federale regering de post kunnen opeisen. Maar PS en cdH willen niet. Waarom niet? Tijdens de RTBf-uitzending ‘Mise au Point’ kregen we het antwoord van Europees parlementslid Ann Delvaux (cdH): “Dan moeten de Franstaligen te veel toegevingen doen in het dossier staatshervorming en B-H-V.” Of met andere woorden: laat de Vlamingen de premier leveren, dan moeten zij hun broek afdoen.

Een verrassing? Natuurlijk niet, dat wisten we al lang. Maar het ligt wel iets minder voor de hand met Yves Leterme als premier. Daarom dat de Franstalige partijen en de Franstalige media het zo moeilijk hebben met zijn persoon. Hij is hen te sterk.

Eric DONCKIER