Hasselt heeft heksenwinkel

Print
Hasselt heeft heksenwinkel

Hasselt heeft heksenwinkel

Hasselt -

‘The Witch’, de winkel van Ria Snoeckx en Jos Indeherberge, is eigenlijk een Engelse antiekzaak, maar is in de loop van jaren steeds meer heksenspullen gaan verkopen. Zo is er een groot aanbod in sieraden, wierook, pendels en Engelstalige boeken over heksen en kruiden. Zelfs het kleine volk zoals elfen en feeën heeft zijn plaats gevonden in het kleinste winkel van de stad. Laat je fantasie de vrije loop en treed binnen in een leefwereld van sprookjes en magie.

Wachtend op Ria kom ik ogen te kort want je treft er de mooiste dingen aan, zoals een dorp met trollen en kabouters. “Alles wat een puntmuts heeft brengt veel geluk”, zegt Jos. “Daarom dat ik veel mazzel heb, mijn vrouw is een toverkol”, lacht Jos. Van abracadabra tot zwarte kat, ons dagelijks leven is gevuld met bijgelovige gebruiken. Volgens Jos zit alles in je hoofd en bestaan problemen niet, mensen maken deze zelf door hun rare gedachten.

Maar als plots Ria naast mij staat heb ik een probleem. In haar aanwezigheid verdwijnen niet alleen al mijn gedachten, maar ook mijn vragen. De charmante roodharige vrouw straalt zoveel rust en stilte uit, dat ik mij alleen maar wil overgeven aan de wereld van fantasie. Lastig, als je een interview moet doen… Gelukkig heb ik me goed voorbereid en een blocnote vol leuke vragen meegenomen.

Elfenzand

Het onafscheidelijke koppel staat altijd paraat en is het luisterend oor voor elke klant die zijn verdriet kwijt wilt. Velen komen naar The Witch met een heel levensverhaal en zoeken een manier om verlost te geraken van hun negatieve gedachten.

“Wij zijn een soort psycholoog, helpen kunnen we doen door krachtstenen aan te bieden, jammer genoeg kunnen we niet toveren,” reageert Ria. Het populaire elfenzand valt vooral in de smaak bij tieners. ” Wekelijks komt hier een verliefd meisje binnen en volgens haar werkt het flesje met pastelkleurige korrels wonderlijk,’” lacht Ria.

Hun gamma stenen is groot. Klassiekers zijn de amatist een spirituele steen, bergkristal voor energie, labradoriet voor afscherming en git die bestemd is tegen zwarte magie, negativiteit en verdriet. “Toen Queen Victoria overleed, droeg het volk git op hun kleding. Oudere mensen hadden een halsketting met git die enkel gedragen werd op begrafenissen ,” wijst naar de collectie halssnoeren.

Je zou zeggen dat vooral vrouwen hun weg naar hier vinden, maar dat is een verkeerd idee.  De gelimiteerde beelden van kunstenaar Andrew Bill en Nene Thomas die netjes achter slot en grendel geëtaleerd staan, zijn uniek en vallen vooral in de smaak bij  mannelijke verzamelaars.

Zwarte magie


Tarotkaarten, zwart zout, spreukenboeken en drakenbloed vallen pas op als je aandacht gaat naar de kleinste hoeken van de winkel. Hopend zou ik willen, dat een echte heks haar spullen komt kopen om eens te zien wat op de toog tevoorschijn zou komen. Jammer genoeg moet Ria mij teleurstellen en legt ze uit dat iemand die met hekserijen bezig is niet naar hier komt. Onmiddellijk voegt ze erbij: “Als ik merk dat er mensen naar hier komen met de bedoeling dingen te kopen voor  zwarte magie negeer ik hen. Tenslotte geven wij positieve energie.”

Toch wordt de goede raad die Ria en Jos geven niet altijd aangenomen. Zo laten veel mensen hun beliegen en laten ze handoplegging en healing doen door mensen die er niets van kennen. “Het bos inwandelen en een boom eens stevig vastpakken, kan wonderen doen,” zegt Jos.

Zo vind je ook geen potten met kruiden die geneeskrachtig werken. “Dat laat ik aan mijn vriendin Josien over. Zij is een afgestudeerde herborist, tenslotte moet je bekwaam zijn om met kruiden bezig te zijn,” besluit Ria.

Een bezoek aan The Witch werkt inspirerend en zo weet ik dan ook al weer dat een groene kikker achter de deur zorgt voor weelde, je zwart zout moet strooien tegen het kwade en dat liefde de sleutel tot geluk is.

Praktisch: The Witch, Zuivelmarkt 26, Hasselt

Efgenia Karampatakis


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio