Aantal kleuters in het basisonderwijs

Print
In de krant van vrijdag 30 augustus voorspellen het departement Onderwijs en de dienst beleidscoördinatie van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs een lichte teruggang van het aantal kleuters in dit nieuwe schooljaar. Het gaat om 1300 tot 1500 kleuters voor Vlaanderen, een daling van een half procentje. Gezien de geboortecijfers van de laatste jaren lijken deze voorspellingen correct.
In de krant van maandag 2 september is het voorpaginanieuws dat er vijfduizend leerlingen minder zijn in Limburg. 'Vooral de instroom van kleuters daalt spectaculair' aldus de eerste ramingen van gedeputeerde voor onderwijs Frank Smeets. Tekst en grafiek wijzen op een achteruitgang van ruim 4.000 kleuters in het nieuwe schooljaar in Limburg. De kabinetsmedewerker van de gedeputeerde wijt die indrukwekkende achteruitgang aan de denataliteit.
Ik heb evenwel de indruk dat de gedeputeerde en de kabinetsmedewerker hun huiswerk slecht hebben gemaakt. De geboortecijfers voor Vlaanderen en Limburg verlopen de laatste jaren vrij parallel: van 1996 tot 2000 is er een daling met 3,6% in Vlaanderen en 3,2% in Limburg. Het geboortejaar 1996 heeft net de kleuterklas achter de rug; het geboortejaar 2000 stapt progressief in. De daling in Vlaanderen en Limburg zal hooguit een procentje of wat belopen, in elk geval niet de spectaculaire daling van meer dan 13% waarop de gedeputeerde en zijn medewerkster uitkomen.
Als de cijfers van de gedeputeerde juist zijn, zou dat wel een belangrijke invloed hebben op het aantal banen. Waar elke kleuter voor ongeveer anderhalve lestijd staat (zonder extra's als kinderverzorgster, ICT of bewegingsopvoeding), zou het banenverlies op één schooljaar tijd oplopen tot ruim 200 fulltime equivalente kleuterleidsters. De overbevolking van de kleuterklasjes een tijdje geleden, die nu tot een normalisatie zou leiden, heeft daar weinig mee te maken. Een vermindering van 13% van het aantal kleuters is helemaal geen normalisatie. En bovendien leveren minder kleuters ook minder uren kinderverzorgster op, minder ICT-uren en minder bewegingsopvoeding.
Ik begin te geloven dat de gedeputeerde en zijn medewerkster nog in vakantiestemming vertoeven.