Zure appel

Er is goed nieuws. Zinkverwerker Nyrstar in Balen gaat de productie aan het eind van deze maand geleidelijk weer opstarten. De productie zal er dan tien maanden lang hebben stilgelegen. Er is nog meer goed nieuws.

HBvL.be Het Belang van Limburg

De financiële directeurs over de hele wereld zien de toekomst weer wat rooskleuriger. Voor het eerst in een dik jaar zijn er weer meer optimisten dan pessimisten onder de chief financial officers, zeg maar financieel verantwoordelijken in het bedrijfsleven. Veel minder goed nieuws kwam er gisteren van bij gresbuizenproducent Keramo Steinzeug in Hasselt.

Door de crisis heeft het bedrijf lijdzaam moeten toezien hoe de investeringen in rioleringen werden uitgesteld en afgevoerd. Vooral in het Midden- Oosten - waar Keramo een belangrijke positie had uitgebouwd - vielen de bestellingen als een baksteen naar beneden. Liefst 25 weken werd de productie in Hasselt stilgelegd. Maar uiteindelijk heeft de directie toch moeten beslissen om de tering naar de nering te zetten.

Waar iedereen al een paar dagen voor vreesde, werd gisteren aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad: 119 jobs worden in Hasselt geschrapt, nog eens zoveel jobs gaan verloren in de twee Duitse zusterbedrijven van Keramo in Frechen en Bad Schmiedeberg. Een drama voor evenveel families. Het Hasselts bedrijf, dat in 1957 ontstaan is uit de wegenbouwer Kumpen, ziet zijn personeelsbestand daardoor gehalveerd.

Nochtans heeft Keramo met zijn gresbuizen een product van wereldklasse in huis. Jawel, een gresbuis is veel meer dan een bruine, holle buis uit gebakken klei. Je mag het best een duurzaam, technologisch topproduct noemen. Gresbuizen gaan immers veel langer mee dan buizen uit (gewapend) beton of pvc. Ze zijn het best bestand tegen agressieve chemicaliën en tegen hoge druk. Gresbuizen zijn zelfs een stuk ‘ecologischer’ dan hun concurrenten in de rioleringswereld. Alleen, ze zijn ook duurder. U kan zich voorstellen dat dat in tijden van crisis een probleem is.

De crisis is dus nog niet voorbij, al krijgen we de jongste tijd meer en meer te horen dat “het ergste achter de rug is”. Integendeel, we kunnen ons de komende weken en maanden aan nog meer verhalen zoals dat van Keramo verwachten. De economie trekt misschien weer wat aan, maar dat gebeurt niet overal en in alle sectoren aan hetzelfde tempo. De wereldstaalreus ArcelorMittal bijvoorbeeld verwacht dat het voor hen pas in 2011 beter zal gaan. Wij zijn dus nog niet door de zure appel heen. Het lijkt bovendien een erg dikke appel te zijn.