Nissan gaat stille elektrische wagens "mooi" geluid geven

Nadat ingenieurs bij de Japanse autoconstructeur Nissan dertig jaar lang gewerkt hebben om auto's met een verbrandingsmotor stiller te maken, richt Nissan zich nu tot muziekcomponisten om elektrische wagens luider en bijgevolg veiliger te maken.

Elektrische en hybride wagens maken weinig of geen motorgeluid, maar vormen daardoor een groter gevaar voor voetgangers, vooral dan kinderen, ouderen en blinde mensen, zo luidt het.

belga.be

Voetgangers horen de wagens niet meer aankomen, wat bij onachtzaamheid sneller tot ongevallen kan leiden. Om dat veiligheidsprobleem aan te pakken wordt in Japan en de Verenigde Staten gedacht aan het verplichten van kunstmatige geluiden voor de stille auto's. "We hebben zo lang gestreden om het motorgeluid te dimmen", zegt Toshiyuki Tabata, Nissan's geluidsspecialist. "Voor de elektrische wagens gooien we het nu over een andere boeg en gaan we luisteren naar muziektheorie van componisten. We zullen in elk geval voor een mooi en futuristisch geluid zorgen." Ook andere autobouwers, waaronder het Japanse Toyota, buigen zich over het geluidsprobleem.