CIM-cijfers

De CIM-cijfers van de krantenverkoop over de laatste drie maanden, geven alweer eenzelfde dalende trent, zoals ze dat nu al een jaar lang doen. Opmerkelijk is echter dat nu, voor het eerst, het aantal verkochte exemplaren onder het miljoen is gedonderd. Even frappant zijn de zware verliescijfers van sommige dagbladen. De krant Het Volk, min 10% en de Financieel Econo-mische Tijd, min 16%. Ook de VUM-kranten : Het Nieuwsblad en De Standaard gaan voor de zoveelste keer op rij achteruit.

Michel Cremers - Zonhoven

Het Belang van Limburg en zusterkrant De Gazet van Antwerpen samen met Het Laatste Nieuws, trappelen ter plaatse. Alleen de krant De Morgen, die in het verleden al een paar keer in serieuze ademnood verkeerde, daardoor duurder is dan al de andere kranten, gaat er nu nogmaals op vooruit. Op 23.04.01 pakte deze krant nog uit met een titel die veelzeggend is :" Een volwassen democratie is een kritische democratie." Deze titel parafraseerde ik tot :"Een volwassen democratie is een democratie die met kritiek kan omgaan".

Misschien is dit wel de sleutel van haar succes. Onze krant, Het Belang van Limburg, is voor 75% te lezen op het internet en TVL. Zou het niet kunnen dat de steeds duurder worden kranten, door al zoveel nieuws prijs te geven, zichzelf uit de markt prijzen? Maar het status-quo van het Belang van Limburg, heeft naar mijn mening, fundamentelere oorzaken, die ik deze keer maar voor mezelf zal houden.