Groene leningen schieten sterk uit de startblokken

Eén maand na de lancering is de "groene lening", de federale steunmaatregel voor energiebesparende projecten, een succes. De kredieten worden vooral gebruikt om zonnepanelen te financieren, schrijft De Morgen.

BNP Paribas Fortis verkocht in één maand al meer groene leningen dan de normale verkoop van de vroegere energiekredieten in acht maanden.

belga.be

Ook bij de andere banken is de belangstelling volgens De Morgen groot. De groene lening is een maatregel van het federale relanceplan van eind 2008, maar trad pas een maand geleden officieel in werking. Gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals huisisolatie, zonnepanelen of de vervanging van oude stookketels, krijgen een duwtje in de rug van de regering. Via een intrestbonus verbindt de federale overheid er zich toe 1,5 procent van de intrest van de lening op zich te nemen. Op een lening met 6 procent intrest betaalt de lener dus maar 4,5 procent intrest. De lening mag wel uitsluitend slaan op energiebesparende investeringen in de woning van een particulier. Het geïnvesteerde kapitaal per persoon moet tussen 1.250 en 15.000 euro per jaar liggen.